Θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα να βγει και από το ευρώ και από την Ευρώπη, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε συνέδριο του Economist.
Ο αναπληρωτής υπουργός εκτιμά πως άλλη μια πιθανή ισοτιμία θα διαταράξει τις ισορροπίες στην Γηραιά ήπειρο.
Παράλληλα, τόνισε πως «αυτήν τη στιγμή ξοδεύουμε πάρα πολύ από τον χρόνο μας για τα προβλήματα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης. Είναι κάτι που δεν μας αφήνει με δημιουργικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».
Στην συνέχεια δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως ορισμένοι από τους εταίρους επιθυμούν την επιστροφή της χώρας στην περίοδο του μνημονίου. Αναφερόμενος στην στάση της ΕΚΤ και στην πίεση που ασκείται στην Ελλάδα τόσο για το θέμα της άμεσης χρηματοδότησης όσο και για την ενίσχυση των τραπεζών του ELA είπε πως «Το προηγούμενο Μνημόνιο έχει τελειώσει».
Τα προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα είναι αυτά που χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, όπως ανέφερε. Ερωτηθείς γιατί δεν πέρασε από την Βουλή η απόφαση για την παράταση του χρέους διέψευσε τις φήμες που ήθελαν την κυβέρνηση να έρχεται αντιμέτωπη με το εσωτερικό του κόμματός της. Επιπλέον, υπογράμμισε πως δεν θα υπήρχε κάποιο όφελος αν η συζήτηση ερχόταν στην Βουλή.
«Ως ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θέλουμε να προχωρήσουμε και με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ, να κάνουμε μία αναθεώρηση των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Με τον Οργανισμό Απασχόλησης θα συνομιλούμε για να βρούμε λύσεις που θα βελτιώσουν τις εργασιακές σχέσεις που είχαν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, ενώ θα κινηθούμε και προς τη βελτίωση της Υγείας», επεσήμανε.
Όσον αφορά τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή «υπάρχουν πολλά να γίνουν, γιατί αν βρούμε λύσεις για αυτά θα δημιουργήσουμε αυτή την αίσθηση στην κοινωνία να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Να είμαστε όλοι συνοδοιπόροι κατά αυτών».
Μιλώντας για την πραγματική οικονομία, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως αν δεν λυθεί το πρόβλημα του χρέους «δεν έρχεται ανάπτυξη και αν δεν λάβουμε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι πολύ σημαντική σε αυτό το πλαίσιο».
Τέλος, παραδέχτηκε πως τα πρωτογενή ελλείμματα έγιναν πλεονάσματα αλλά δεν επέκρινε το γεγονός ότι ήταν απόρροια της μείωσης του ΑΕΠ κατά 25%. «Οι προηγούμενες λύσεις δεν ήταν βιώσιμες και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον», κατέληξε.