Οι διατροφικές συνήθειες διαφέρουν από χώρα σε χώρα με τον πολιτισμό της καθεμιάς και την παραγωγή της να καθορίζουν τα διατροφικά πλάνα.
Η Harley Pasternak είναι συγγραφέας, η οποία ταξίδεψε στον κόσμο, μελέτησε τα συστατικά που συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή και κατέληξε στις πέντε πιο ισορροπημένες και υγιεινές διατροφές που υπάρχουν στον πλανήτη.
Μεσογειακή διατροφή
Τι είναι: Αυτή η παραδοσιακή διατροφή ακολουθείται στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Εστιάζει στην εποχικότητα των προϊόντων και στον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος. Τα γεύματα είναι τις περισσότερες φορές συνήθεια της οικογένειας.
Χαρακτηριστικά τρόφιμα: Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηροί καρποί και ελαιόλαδο είναι τα βασικά συστατικά. Από εκεί και πέρα προτιμούνται τα ψάρια, τα πουλερικά και το κόκκινο κρασί. Αποφεύγονται το κόκκινο κρέας, το αλάτι και η ζάχαρη.
Μελέτες: Κανείς δεν ξέρει από που να αρχίσει να μιλά για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Οι μελέτες έχουν τις ρίζες τους την δεκαετία του '70. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως ζώντας με ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου και πρόσληψης του διαβήτη.
Νέα σκανδιναβική διατροφή
Τι είναι: Η συγκεκριμένη διατροφή σχεδιάστηκε για να περιέχει 35% λιγότερο κρέας από την κλασσική σκανδιναβική. Παράλληλα, είναι εμπλουτισμένη με δημητριακά ολικής αλέσεως και τοπικά προϊόντα, στην πλειονότητά τους βιολογικά. Λέγεται πως θυμίζει την μεσογειακή σε ότι σχετίζεται με τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και λαχανικά, τα αυγά,και τα θαλασσινά. Με φειδώ καταναλώνονται το κρέας, τα γαλακτοκομικά, γλυκά και το αλκοόλ. Σε αυτή την διατροφή χρησιμοποιείται κραμβέλαιο, το οποίο παράγεται στην σκανδιναβικές χώρες.
Χαρακτηριστικά τρόφιμα: Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη και η σίκαλη,μούρα, βατόμουρα και μύρτιλλα, σταυρανθή και τα λαχανικά ρίζας, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, γογγύλια. Θέση στο τραπέζι έχουν και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, που έχει υποστεί ζύμωση και το τυρί. Από κρέας περιλαμβάνει βοδινό, χοιρινό, αρνί και κρέας ταράνδων, ενώ από τα θαλασσινά προτιμάται η ρέγγα, το σκουμπρί και ο σολομός. Τα λίγα γλυκά στη διατροφή είναι ψημένα επιδόρπια με βασικό συστατικό την βρώμη ή τη μαρμελάδα για την τοποθέτηση πάνω από δημητριακά.
Μελέτες: Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η σκανδιναβική διατροφή περιορίζει τα γονίδια που προκαλούν κοιλιακό λίπος, αλλά και «απενεργοποιούν» εκείνα που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Πέρα της διατροφικής αξίας, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως υπάρχουν και οικολογικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη, καθώς μειώνει την παραγωγή κρέατος και τα εισαγόμενα τρόφιμα.
Παραδοσιακή διατροφή Okinawa
Τι είναι: Αυτή σε χαμηλά λιπαρά διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και φτωχή σε κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη αλάτι και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η συγκεκριμένη διατροφή «γεννήθηκε» πριν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και οι κάτοικοι της Okinawa δεν είχαν αρκετά τρόφιμα για να φάνε.
Χαρακτηριστικά τρόφιμα: Γλυκοπατάτες, ρύζι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σόγια με βάση τα δημητριακά. Μικρές ήταν οι ποσότητες θαλασσινών, κρέατος, φρούτων και τσαγιού.
Μελέτες: Αν και έρευνες αποδεικνύουν πως οι κάτοικοι του νησιού αρχίζουν να υιοθετούν πιο σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και τείνουν προς την παχυσαρκία, οι άνθρωποι που τρέφονταν με την διατροφή Okinawa φαίνεται να ζουν περισσότερο. Το νησί είναι μια από τις περιοχές με τους περισσότερους αιωνόβιους κατοίκους. Οι «σούπερ» αυτοί ηλικιωμένοι συνεχίζουν να ζουν δραστήρια απαλλαγμένοι από ασθένειες και αναπηρία.
Επιστήμονες αναφέρουν πως οι χαμηλές θερμιδικά διατροφές μπορούν να παίξουν ρόλο στην μακροζωία.
Ασιατική διατροφή
Τι είναι: Δεν υπάρχει στα αλήθεια ασιατική διατροφή. Την δεκαετία του '90 ομάδα διατροφολόγων συνεργάστηκε για καταλήξει στην συγκεκριμένη διατροφή. Προτεραιότητα έχει το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί.
Προαιρετικές επιλογές είναι τα θαλασσινά, ενώ τα αυγά και τα πουλερικά να τρώγονται κάθε εβδομάδα. Αντιθέτως, το κόκκινο κρέας να καταναλώνεται κάθε μήνα.
Χαρακτηριστικά πιάτα: Το λευκό ρύζι είναι το μόνο βασικό μέρος της διατροφής.
Μελέτες: Στις ασιατικές χώρες παρατηρείται μικρότερο ποσοστό παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων και μεταβολικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης. Το σκηνικό αυτό, ωστόσο, φαίνεται να αλλάζει με την αύξηση της αστικοποίησης.
Η πλούσια σε υδατάνθρακες και γλυκαιμικό δείκτη δίαιτα έρχεται σε αντίθεση με την καθιστική ζωή, που αρχίζει να δημιουργείται στις ασιατικές χώρες.
French Paradox Food
Τι είναι: Σε αυτό το πλάνο, οι ερευνητές φαίνεται πως «πονοκεφαλιάζουν». Οι Γάλλοι κατέχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στον αναπτυγμένο κόσμο και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, παρά το πλούσιο φαγητό που τρώνε.
Χαρακτηριστικά τρόφιμα: Τυρί με πλήρη λιπαρά, γιαούρτι, βούτυρο με ψωμί και σοκολάτα είναι τα βασικά.
Μέλετες: Ερευνητές υποστηρίζουν πως το λεγόμενο «γαλλικό παράδοξο» έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο ζωής παρά με το φαγητό. Για παράδειγμα, περπατούν πολύ και τρώνε πολύ πολύ αργά. Άλλοι επιστήμονες, ωστόσο, υποστηρίζουν πως η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού και ροκφόρ έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.