Κυβερνητικό στέλεχος στο Bloomberg: Τη Δευτέρα θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ - iefimerida.gr

Κυβερνητικό στέλεχος στο Bloomberg: Τη Δευτέρα θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τα ταμειακά αποθέματα να μειώνονται επικίνδυνα και τη ρευστότητα να εξελίσσεται σε άγνωστη λέξη, η ελληνική κυβέρνηση καλείται τη Δευτέρα να αποπληρώσει την τρίτη δόση του δανείου της προς το ΔΝΤ.

Η καταληπτική ημερομηνία αποπληρωμής είναι η 16η Μαρτίου και η δόση έχει ύψος 588 εκατομμύρια ευρώ και όπως ανέφερε στο Bloomberg ανώτερος αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ που θέλησε να κρατηθεί η ανωνυμία του, η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει κανονικά τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παράλληλα, το εν λόγω στέλεχος επισήμανε πως επειδή επίκεινται αυτή την εβδομάδα και άλλες αποπληρωμές, η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας, ενώ τόνισε πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Όπως αναφέρει και το άρθρο του Bloomberg: «Κλειδωμένη έξω από τις αγορές κεφαλαίων, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι αναγκασμένη να κατατρώει τα αποθέματα των μετρητών, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να πάρει από την Ευρωζώνη περισσότερους πόρους από την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης. Την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής, ενώ έχει προηγηθεί μια εβδομάδα έντασης λόγω των δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Γιάνη Βαρουφάκη».

Αβεβαιότητα και το συναίσθημα των επενδυτών

Η γενικότερη κατάσταση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της αβεβαιότητας, έχει επιδεινώσει το συναίσθημα των επενδυτών, αναφέρει το άρθρο. Τα ελληνικά ομόλογα είχαν τη χειρότερη απόδοση στους 34 κυρίαρχους δείκτες που παρακολουθούνται από το World Index Bond Bloomberg, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε την προηγούμενη εβδομάδα 137 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 10,78%. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο (μέχρι το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής), ενώ τα αποθέματα σε μετρητά αναμένεται να εξαντληθούν μέσα τα τέλη Μαΐου. Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημοπρατήσει στις 18 Μαρτίου έντοκα γραμμάτια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Μόνο που οι ελληνικές τράπεζες είναι οι κύριοι αγοραστές των βραχυπρόθεσμων κρατικών γραμματίων, κάτι που προκαλεί περαιτέρω ανησυχία στην ΕΚΤ που στο μεταξύ προσφέρει ρευστότητα με το σταγονόμετρο μέσω τουτ ELA.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ αγορά ομολόγων ΕΚΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ