Η Tρόικα διαπιστώνει μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό -Ερχεται τρίτο δάνειο 30 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Η Tρόικα διαπιστώνει μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό -Ερχεται τρίτο δάνειο 30 δισ. ευρώ

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πιο μεγάλη, απ' ό,τι φαίνεται, είναι η ζημιά που προκαλεί το «κούφιο» πλεόνασμα του 2014.

Όπως εξηγούν πηγές από το στρατόπεδο των δανειστών, η συζήτηση πλέον δεν έχει να κάνει μόνο με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015, αλλά κυρίως με το χρηματοδοτικό «κενό» που διευρύνεται και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέο δάνειο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν πάρει στα χέρια του οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι περίπου 0,5- 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δισ ευρώ μικρότερο από τους στόχους του Προγράμματος.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως τα 2 δισ ευρώ πρέπει να προστεθούν στους δημοσιονομικούς στόχους του 2015», εξηγεί πηγή της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι αυτή η αρνητική επίπτωση του 2014 (carry over) θα συνεκτιμηθεί στις διαπραγματεύσεις για το πού θα τεθεί ο πήχης του πλεονάσματος για το 2015.

Η μεγαλύτερη ζημιά είναι, όμως, στις προβλέψεις του Προγράμματος για τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του 2014, οι χρηματοδοτικές ανάγκες στο σύνολο τους ανέρχονται στα 31,1 δισ ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφτανε στα 2,6 δισ ευρώ.

Πλέον, υπάρχει μια υστέρηση τουλάχιστον 2 δισ ευρώ, η οποία στην πραγματικότητα μεταφέρεται και προστίθεται στο χρηματοδοτικό “κενό” του 2015, που υπολογιζόταν στα περίπου 13 δισ ευρώ.

Πώς μπορούν να καλυφθούν αυτά τα 2 δισ ευρώ; Μόνο τρεις τρόποι υπάρχουν: είτε με πρόσβαση στις αγορές που φαντάζει απίθανη είτε με μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια δηλαδή μέτρα που η κυβέρνηση απορρίπτει.

Άρα αυτομάτως όλα οδηγούν στην τρίτη επιλογή, που είναι η περαιτέρω χρηματοδότηση από τους εταίρους.

Η επιλογή αυτή φαντάζει στην παρούσα φάση ως μονόδρομος με δεδομένο ότι το “κενό” διευρύνεται αν συνυπολογίσει κανείς ότι το φετινό πλεόνασμα θα είναι μισό από το προβλεπόμενο- 1,5% αντί 3%- ενώ λίαν αμφίβολο παραμένει το αν θα εισπραχθεί κάτι από το “παγωμένο” πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως επίσης αν θα εισπραχθεί έστω μέρος από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές από το στρατόπεδο των δανειστών, έρχεται πιο κοντά ένα νέο χρηματοδοτικό “πακέτο”, το οποίο μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 30 δισ ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ