Το ελληνικό κράτος δεν τολμά να φορολογήσει την περιουσία της εκκλησίας, λέει σε σημερινό άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σημειώνοντας ότι το νέο ειδικό τέλος ακινήτων αφορά όλους τους Έλληνες ιδιοκτήτες εκτός από την Εκκλησία.
Στο άρθρο με τίτλο «Ταμπού η περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδας» η Le Monde επισημαίνει ότι από το τέλος ακινήτων εξαιρούνται ρητά όλοι οι λατρευτικοί χώροι και τα μοναστήρια αλλά όχι τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία. Όμως, τονίζει η γαλλική εφημερίδα, «τα όρια μεταξύ εμπορικής εκμετάλλευσης και φιλανθρωπικής δράσης είναι πολλές φορές ασαφή και τα οικονομικά στοιχεία της Εκκλησία παραμένουν άδηλα».
Σύμφωνα με την έγκριτη γαλλική εφημερίδα, η εκκλησιαστική περιουσία στην Ελλάδα παραμένει διαχρονικά ένα ταμπού για τους κυβερνώντες που δεν θέλουν να θίξουν τα προνόμια της Εκκλησίας φοβούμενοι το πολιτικό κόστος. Μάλιστα, τονίζει η εφημερίδα, η Εκκλησία της Ελλάδας δεν διστάζει να διατυπώνει και πολιτικές θέσεις, και αναφέρει ότι η Εκκλησία είχε χαρακτηρίσει πέρσι την Τρόικα ως δύναμη κατοχής.
Η Le Monde υπενθυμίζει ότι ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσπάθησε να μειώσει τη συμμετοχή του κράτους στην ετήσια δαπάνη για την πληρωμή κληρικών καθώς και ότι η Εκκλησία παρουσίασε πρόσφατα «στοιχεία που δείχνουν ότι κατέβαλε φόρο περιουσίας ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για το 2010» με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο να δηλώνει ότι «ο πλούτος της Εκκλησίας είναι μύθος».
Όμως, προσθέτει η Le Monde, υπάρχει ένα κομμάτι της περιουσίας που παραμένει άδηλο και ανήκει σε μοναστήρια, επισκοπές ή ακόμα σε άλλα πατριαρχεία (Κωνσταντινούπολης, Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας), τα οποία απολαμβάνουν καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Εκκλησία κατέχει το 1,5% της Εθνικής Τράπεζας και ο εκπρόσωπός της Θεόκλητος έλαβε αμοιβή 24.000 ευρώ για τη συμμετοχή σε συμβούλια το 2008.
Πηγή: tovima.gr