Δεν διευρύνθηκε η «τρύπα» στα έσοδα -Με το σταγονόμετρο οι κρατικές δαπάνες - iefimerida.gr

Δεν διευρύνθηκε η «τρύπα» στα έσοδα -Με το σταγονόμετρο οι κρατικές δαπάνες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά οι Κασσάνδρες που ήθελαν διεύρυνση της "τρύπας" στα έσοδα του Κράτους, αφού οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ ήταν εντός στόχων, με αποτέλεσμα να περιοριστεί έστω κατά 100 εκατ. ευρώ, η ζημιά του Ιανουαρίου και να δοθούν πολύτιμες ανάσες στη ρευστότητα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, στο δίμηνο τα έσοδα προ επιστροφών φόρου διαμορφώθηκαν στα 7,905 δισ ευρώ, όντας 872 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο είχε ανοίξει "τρύπα" 968 εκατ. ευρώ.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Υπάρχουν, όμως και "σκιές". Προκειμένου να μην "πνιγεί" ο Προϋπολογισμός και να εξασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασμα- κάτι που είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων- για μια ακόμα φορά το ΓΛΚ έχει ενεργοποιήσει τη μέθοδο της υποεκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Πρόκειται για συνήθη πρακτική, που είχε μπει και στο στόχαστρο της Τρόικας στο πρόσφατο παρελθόν, όπου πολύ απλά το ΓΛΚ πληρώνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα, περνώντας από κόσκινο ακόμα και τις ανελαστικές δαπάνες.

Τι προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών; Οι πρωτογενείς δαπάνες στο δίμηνο ήταν χαμηλότερες κατά 591 εκατ. ευρώ από το στόχο, οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά παρέμειναν μηδενικές εξασφαλίζοντας άλλα 70 εκατ. ευρώ, ενώ και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αφορούν σε κοινοτικά προγράμματα ήταν μικρότερες κατά 112 εκατ. ευρώ από το στόχο.

Η συγκράτηση των δαπανών, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της "τρύπας" στα έσοδα είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος 1,243 δισ ευρώ, δηλαδή χαμηλότερου κατά 168 εκατ. ευρώ από το στόχο. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είχε απόκλιση 923 εκατ. ευρώ από το στόχο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έσοδα πρωτογενές πλεόνασμα έλλειμμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ