ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Δεν έχουμε ανάγκη όλο το πρόγραμμα στήριξης - iefimerida.gr

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Δεν έχουμε ανάγκη όλο το πρόγραμμα στήριξης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κύπρος δεν θα έχει τελικά ανάγκη το σύνολο των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης, διότι η οικονομία της ανακάμπτει ταχύτερα από το προβλεπόμενο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του.

Λίγες ημέρες πριν την δεύτερη επέτειο της κρίσης που συγκλόνισε το νησί το 2013, όταν στο χείλος τότε της χρεοκοπίας η Κύπρος δέχθηκε πρόταση για σχέδιο διάσωσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπό τον όρο εφαρμογής δρακόντειων μέτρων λιτότητας και κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Κύπρος προς το παρόν έχει λάβει λιγότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ. «Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε όλους του τομείς. Η ανεργία έχει αρχίσει να πέφτει, τα δημοσιονομικά βρίσκονται υπό έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός που τόνισε ότι με ένα «πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, δύο χρόνια πριν από το προβλεπόμενο ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και νέα κεφάλαια φθάνουν».

Ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή τόνισε ότι «η οικονομία ανακάμπτει». «Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ύφεση, αλλά κάθε τρίμηνο υπάρχει βελτίωση», είπε και πρόβλεψε ότι εντός του 2015 θα υπάρξει επιστροφή σε μία «πολύ χαμηλή ανάπτυξη». Παράλληλα, δεσμεύτηκε για συνέχιση της ίδιας πολιτικής ώστε να επιτευχθεί μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Με βάση όλα αυτά, όπως εκτιμά ο υπουργός, η χώρα δεν θα έχει ανάγκη και τα 10 δισεκατομμύρια τα οποία περιλαμβάνονται στο πακέτο διάσωσης. «Περιμένουμε ότι δεν θα έχουμε ανάγκη το σύνολο του ποσού», κυρίως εξαιτίας της ταχύτερης από το προβλεπόμενο ανάκαμψης των τραπεζών, εξήγησε, χωρίς να προσδιορίσει το τελικό ποσόν και εν αναμονή της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

Η καταβολή της βοήθειας είχε διακοπεί όταν το κυπριακό κοινοβούλιο μπλόκαρε νόμο για τις κατασχέσεις ακινήτων, θεωρώντας αναγκαία τη θέσπιση καθεστώτος για μεγαλύτερη προστασία των ιδιωτών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης. Η εφαρμογή του νόμου αυτού αποτελεί απαίτηση των διεθνών πιστωτών της Κύπρου, οι οποίοι θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από το κόκκινα δάνεια, που αποτελούν το 50% των δανείων των κυπριακών τραπεζών. Ο Χάρης Γεωργιάδης ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει για να διευθετήσει το θέμα εντός των προσεχών εβδομάδων, ώστε να επιτραπεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κύπρος Χάρης Γεωργιάδης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ