Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου καλείται να ενημερώσει τη Βουλή για την υπόθεση που έχει προκύψει από τις καταγγελίες μελών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναφορικά με τον τρόπο που το έλλειμμα της χώρας εκτινάχθηκε από το 12,6 στο 15,4%.
Η επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου αποφάσισε μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν η Ν.Δ., το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ να ζητήσει από τον κ. Παπακωνσταντίνου να απαντήσει στις αιτιάσεις ότι ο τρόπος υπολογισμού δημιούργησε ένα έλλειμμα – μαϊμού προκειμένου να επιτρέψει σε κυβέρνηση και Τρόικα να λάβει επαχθή μέτρα για τη μείωσή του.
Σήμερα εξάλλου, στη Βουλή θα προσέλθουν, για τον ίδιο λόγο, τα 6 καταργημένα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να υποστηρίξουν δια ζώσης τα όσα αναφέρουν σε υπομνήματά τους.
Σύμφωνα μ' αυτά:
Ο μεν κ. Λογοθέτης, ο οποίος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον πρόεδρο της Αρχής, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Γεωργίου λάμβανε μονομερώς σοβαρές αποφάσεις χωρίς την έγκριση των άλλων μελών του Δ.Σ. και δεν ενημέρωνε για την πρόοδο σοβαρών θεμάτων. Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του ελλείμματος, ο κ. Λογοθέτης υποστηρίζει πως «δεν μας γνωστοποιήθηκε ο τρόπος υπολογισμού του ή τα στοιχεία του».
Αποκαλύπτει εξάλλου σε σχέση με την αναθεώρηση του χρέους επιστολή του προέδρου της Eurostat προς τον κ. Γεωργίου στην οποία περιγράφονται οι προτάσεις της ευρωπαϊκής αρχής με την ποσοτική του αναθεώρηση. Επίσης κάνει λόγο για έτερη επιστολή ειδικού επί τεχνικών θεμάτων προερχόμενου από την Eurostat, που προτείνει την κατάργηση όλων των αρμοδιοτήτων του αντιπροέδρου και των μελών του συμβουλίου.
Στον αντίποδα ο κ. Αναστάσιος Φιλίππου επικαλείται ομιλία του σε συνέδριο, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν διόγκωσε τα στοιχεία αλλά τα υποεκτίμησε και πως «έπειτα από προσπάθεια η Ελλάδα ξανακέρδισε την αξιοπιστία της».
Χθες, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών υπεραμύνθηκε πλήρως των χειρισμών του και απέρριψε όλες τις κατηγορίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος. «Καμία βάση δεν έχουν οι κατηγορίες για τεχνητή διόγκωση ελλείμματος. Τα στατιστικά έγιναν με βάση τους κανόνες ευρωπαϊκού συστήματος λογαριασμών και σε πλήρη συνεργασία με τη Eurostat. Τα δημοσιονομικά μας στοιχεία για το 2009 αναγνωρίζονται ως πλήρως αξιόπιστα. Να ψάξετε στο διαδίκτυο και στις ξένες δημοσιεύσεις να δείτε αν κάποιος τα αμφισβητεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου.
Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ στην επιτροπή, η αύξηση του ελλείμματος από 13,6% στο 15,4% οφείλεται στους κανονισμούς που ζήτησε να εφαρμοστούν η Εurostat.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του χρέους, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «το χρέος αυξήθηκε λόγω της αναταξινόμησης των ΔΕΚΟ, λόγω των συμφωνιών swaps ύψους 5.4 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος ήταν από το swap του 2001 με τη Goldman Sachs, που μεταλλάχθηκε με νέες συμφωνίες».