Μήνυμα ότι η πόρτα της ΕΚΤ δεν πρόκειται να ανοίξει άμεσα στα ελληνικά ομόλογα, έστειλε το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.
Κατά την ομιλία του στο Παρίσι, την οποία αναμεταδίδει το Reuters, αναφέρθηκε επισταμένως στον αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και σημείωσε πως: «Τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα QE το συντομότερο δυνατόν, αλλά θα πρέπει πρώτα ολοκληρωθεί η ανασκόπηση για το πακέτο διάσωσης». Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει άμεσα – όπως τουλάχιστον θα ήθελε η κυβέρνηση για να απεγκλωβιστεί από την ασφυκτική έλλειψη ρευστού.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε ο κ. Κερέ και για την Κύπρο, η οποία ήταν περισσότερο αισιόδοξη με την αντίστοιχη ελληνική: «Η ΕΚΤ είναι πιθανό να μπορέσει να αγοράσει κυπριακά ομόλογα πολύ σύντομα, καθώς η Κύπρος πλησιάζει με επιτυχία την ολοκλήρωση του προγράμματός της».
Κατά τα λοιπά ο κ. Κερέ υπεραμύνθηκε του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εφαρμόσει εδώ και λίγες ημέρες η ΕΚΤ, σημειώνοντας πως δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα στην εύρεση ομολόγων προς αγορά. Αντίθετα, μέσα σε τρεις ημέρες η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 9.8 δισεκατομμυρίων ευρώ, με μέση διάρκεια τα εννέα έτη. Αυτό δείχνει πως είναι σε καλό δρόμο ο στόχος της ΕΚΤ να έχει καταφέρει μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχει αγοράσει ομόλογα αξί9ας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Το QE λειτουργεί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα λειτουργήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως σημειώνει, όμως, το Reuters υπάρχουν ακόμα αναλυτές που θεωρούν ότι κάποιοι εγχώριοι επενδυτές διστάζουν να πουλήσουν τα ομόλογά τους, έτσι αμφισβητείται το κατά πόσο η ΕΚΤ θα μπορέσει να πιάσει τον μεγάλο στόχο της που είναι η αγορά ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ σε κρατικά ομόλογα, κατά τους επόμενους 18 μήνες.
Ο Κερέ, θέλοντας να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες, είπε πως υπάρχουν στην αγορά πολλά διαθέσιμα ομόλογα και ότι οι αγορές θα έπρεπε να την εμπιστευτούν. «Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε τις αγορές. Η ΕΚΤ σέβεται τη λειτουργία των αγορών. Λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες σχετικά με τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και τις επιπτώσεις στις αναδυόμενες χώρες, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια προστασία γύρω από τις χώρες της ζώνης του ευρώ», είπε επιπροσθέτως αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σε άλλες ενέργειες από την πλευρά της ΕΚΤ.
Τέλος, για την ευρωπαϊκή οικονομία είπε ως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και πως η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην κυκλική ανάκαμψη λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.