Ολοκληρώθηκε μετά από μαραθώνια συζήτηση οκτώ ωρών η πρώτη συνεδρίαση του Brussels Group (Σύνοδος των Βρυξελλών) ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και την ελληνική αντιπροσωπεία.
Στη σύσκεψη, εκτός της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν στελέχη της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και, για πρώτη φορά, του ESM/EFSFS.
Πως θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευσης
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε η διαδικασία η οποία θα είναι η εξής:
Το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δε θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους.
Ερχονται τελικά σε... δύο δόσεις τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα
Την Πέμπτη θα βρεθεί στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας» διαρέεται από το Μαξίμου.
Η ΕΚΤ μεταφέρει για την Πέμπτη τις αποφάσεις για τον ELA
Το βλέμμα στρέφεται, πλέον, στις αποφάσεις της ΕΚΤ
Τα καλά νέα που περίμενε η Ελλάδα από τη Φρανκφούρτη αναβάλλονται για την Πέμπτη, χωρίς, ωστόσο, το τοπίο να είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα.
Η ΕΚΤ θα αποφασίσει αύριο για τον ELA και τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, πληροφορίες από τη Γερμανία αναφέρουν ότι το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό για την Ελλάδα.
Τι συζήτησε ο Βαρουφάκης στο Παρίσι
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, στο πλαίσιο των διεθνών επαφών που πραγματοποιεί ο
ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα και αύριο.
Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα με τους δύο υπουργούς να μην προβαίνουν σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ωστόσο, πληροφορίες θέλουν τον κ. Σαπέν να μετέφερε στον Γιάνη Βαρουφάκη τα «μαντάτα» από το γεύμα που είχε νωρίτερα ο Φρανσουά Ολάντ με τον Μάριο Ντράγκι στη γαλλική πρωτεύουσα.
Το Παρίσι φέρεται να επιθυμεί να παίξει έναν ρόλο-γέφυρα στις συζητήσεις ώστε να υπάρχει ταχύτερη συμφωνία με την ελληνική πλευρά.
Βαρουφάκης: Η κρίση είναι πρόβλημα όλων και όχι μόνο της Ελλάδας
Πάντως, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , χαρακτήρισε «εθιμοτυπική» τη συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν και υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά δεν ψάχνει υποστήριξη από καμία επιμέρους χώρα.
«Υπάρχει μια παρεξήγηση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά την υποστήριξη καμίας επιμέρους χώρας της ευρωζώνης στην ΕΕ. Θεωρούμε ότι είναι μέγα σφάλμα το να αντιμετωπίζεται τόσο η ελληνική κρίση όσο και η ευρωπαϊκή κρίση, σε πλαίσιο συμμαχιών και τέτοιου είδους διμερών συμφωνιών. Η κρίση της ευρωζώνης, μέρος της οποίας είναι η κρίση της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα πρόβλημα για όλους μας και για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Aλλωστε, όπως δήλωσε και ο Μάριο Ντράγκι το περασμένο φθινόπωρο στο Ελσίνκι, «για να πετύχει το ευρώ, θα πρέπει να πετύχει παντού» γι αυτό και θα πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί ενωμένοι» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Κρίσιμο το ραντεβού με τον ΟΟΣΑ
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική» την αυριανή μέρα, κατά την οποία μαζί με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα θα συναντηθούν με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Aνχελ Γκουρία και τις υπηρεσίες του Οργανισμού.
«Στον ΟΟΣΑ» εξήγησε, «θα παρουσιάσουμε όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε. Πέρα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη παρουσιάσει στους εταίρους μας, θα παρουσιάσουμε και άλλες που δεν έχουν ακόμα παρουσιασθεί. Οι υπηρεσίες του ΟΟΣΑ έχουν την τεχνογνωσία για διάφορα θέματα, έτσι θα γίνει μια σειρά σεμιναρίων όπως για παράδειγμα για τη φορολογία, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις προϊόντων και αγαθών κ.α».
Σε κάθε ένα από αυτά τα σεμινάρια θα γίνει παρουσίαση προς τα ελληνικά κλιμάκια και την ελληνική ηγεσία, των δυνατοτήτων του ΟΟΣΑ και των εμπειριών που έχει από άλλες χώρες.
«Αύριο θα εκπαιδευόμαστε και θα συζητάμε ολόκληρη τη μέρα» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να βοηθηθούμε στην εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και μετρήσιμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του. Eτσι έχει γίνει και με άλλες κυβερνήσεις που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και το έργο του ΟΟΣΑ, ώστε να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους» τόνισε.
Ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε την έκφραση για «νέα εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ» χαρακτηρίζοντας τον όρο «ξεπερασμένο» και ότι δεν αποτελεί μέρος των συζητήσεων με τον ΟΟΣΑ, σύμφωνα άλλωστε και με σχετική δήλωση του ο Α. Γκουρία.
«Μιλάμε για ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα προκύψει από τη συνεργασία μας με τον Ανχελ Γκουρία και το προσωπικό του στον ΟΟΣΑ» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.