Αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου: Το Grexit είναι ακόμη πιθανό -Αδικο να ζητούν οι Ελληνες ειδική μεταχείριση - iefimerida.gr

Αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου: Το Grexit είναι ακόμη πιθανό -Αδικο να ζητούν οι Ελληνες ειδική μεταχείριση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο κίνδυνος του Grexit παραμένει ζωντανός, κατά τον Αλεξάντερ Γκραφ Λάμντσντορφ, που εξέφρασε την άποψη ότι είναι άδικο να ζητούν οι Ελληνες ειδική μεταχείριση.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Γερμανός αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραδέχθηκε ότι είναι ακόμη πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τόνισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τους κανόνες αλλά και τις δεσμεύσεις των προκατόχων της, ενώ σε σχετική ερώτηση εκτίμησε ότι ακόμη κι αν η χώρα φύγει από την ευρωζώνη, θα θέλει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η ελληνική οικονομία είναι τόσο μικρή που μία έξοδος τώρα, πέντε χρόνια μετά από την κρίση, δεν θα φέρει αυτό που φοβόμασταν το 2010, το φαινόμενο ντόμινο. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι, το Grexit είναι πιθανό», είπε ο Λάμντσντορφ, όταν ρωτήθηκε αν η ευρωζώνη μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από τη νομισματική ένωση χωρίς μεγάλο αντίκτυπο.

Οταν οι δημοσιογράφοι του δικτύου τον ρώτησαν αν είναι επιθυμητή μία τέτοια εξέλιξη, αν η ευρωζώνη θα ήταν καλύτερη χωρίς την Ελλάδα, ο Γερμανός απάντησε «Οχι, απολύτως όχι. Αυτό που περιμένουμε να κάνει η Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, είναι να εμμείνουν στους κανόνες και τις δεσμεύσεις των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στους πιστωτές. Νομίζω ότι είναι άδικο οι Ελληνες να περιμένουν ιδιαίτερη μεταχείριση, ειδικά από τη στιγμή που η Ισπανία, η Πορτογαλία και ιδιαίτερα η Ιρλανδία έκαναν δραστικές μεταρρυθμίσεις, μείωσαν τον προϋπολογισμό και τους μισθούς στο Δημόσιο και έκαναν πολλά επώδυνα βήματα».

Σε ερώτηση για το τι μπορεί να σημαίνει αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη και στραφεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν για βοήθεια, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη και με ένα Grexit, η χώρα δεν θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Εμείς, ως Γερμανία και ως Ευρωπαίοι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα για τη μετάβασή της στη δραχμή ή σε ένα νέο νόμισμα. Αυτό είναι δεδομένο», τόνισε και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα χρειάζεται να παραμείνει στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, την ευρωπαϊκή, θα θέλει να μείνει στη Σέγκεν για τον τουρισμό της. Θα ήταν μεγάλη έκπληξη για εμένα αν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν νομίζω ότι θα γίνει αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ