Financial Times: Η Αθήνα βάζει χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία για να βρει λεφτά - iefimerida.gr

Financial Times: Η Αθήνα βάζει χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία για να βρει λεφτά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η έλλειψη χρημάτων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του ελληνικού κράτους, οδηγούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στραφεί στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Οι Financial Times κάνουν λόγο για πρωτοφανή μεταφορά χρημάτων στην οποία αντιδρούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία και ταμεία κοινωνικής πρόνοιας.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει ότι η Ελλάδα έχει επαρκή ρευστότητα για να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις αυτό το μήνα, ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι οι πληρωμές στους προμηθευτές της κυβέρνησης και οι επιστροφές ΦΠΑ μπορεί να αναβληθούν λόγω της κρίσης ρευστότητας.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο όμως, η κυβέρνηση χρειάζεται να μαζέψει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου ώστε να αποφύγει την αναβολή στις πληρωμές μισθών και συντάξεων.

Τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, μαζί με άλλους φορείς του Δημοσίου έχουν συνολικά αποθέματα ρευστότητας ύψους 2 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη λύση για αυτό το μήνα και τον επόμενο εάν μεταφερθούν στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας, που ήδη διαχειρίζεται ρευστότητα φορέων του Δημοσίου η οποία ξεπερνά τα 8 δισ. Ευρώ.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα θα πάρει μία ανάσα τον Απρίλιο όταν λήγουν τόκοι προς το ΔΝΤ αξίας μόλις 600 εκατ. ευρώ. Μέχρι τότε, η αριστερή κυβέρνηση μπορεί να έχει προχωρήσει τόσο πολύ τις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορεί να πάρει μέρος από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ που κρατείται μέχρις ότου η Ελλάδα ολοκληρώσει την τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης.

Οι μη δημοφιλείς «θεσμοί» των πιστωτών -γνωστοί μέχρι πρότινος ως τρόικα- στηρίζουν τη γραμμή της κυβέρνησης για την εύρεση πόρων.

«Δεν θα τους εμποδίσουμε από την προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν ρευστά, γιατί αυτό θα έκανε οποιοδήποτε νορμάλ υπουργείο Οικονομικών ούτως ή άλλως» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της τρόικας.

«Είναι υπερβολικά δύσκολο. Πρέπει να περάσεις διατάγματα, πρέπει να αναγκάσεις κόσμο να το κάνει. Έχεις ένα κάρο επιτροπές που όλες θεωρούν ότι είναι ανεξάρτητες και πως αυτά είναι δικά τους χρήματα. Άρχισαν όμως να το κάνουν» συμπλήρωσε.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προσπάθησε να αντλήσει χρήματα από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης προσφέροντάς τους μία επενδυτική ευκαιρία μέσω του Κοινού Κεφαλαίου, με επιτόκια υπερδιπλάσια από εκείνα που προσφέρουν οι εμπορικές ελληνικές τράπεζες.

Παρ' όλα αυτά, αρκετές μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις στις οποίες ζητήθηκε να συνεισφέρουν είναι διστακτικές να κάνουν το βήμα, υποστηρίζοντας ότι εάν αναλάβει η κεντρική τράπεζα τη διαχείριση των χρημάτων τους, τότε εκτίθενται σε μεγαλύτερο κρατικό κίνδυνο.

Τι λέει ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ

Ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου, πρόεδρος του ΟΑΕΔ, ο οποίος διαχειρίζεται τις πληρωμές των επιδομάτων ανεργίας, δήλωσε ότι το διοικητικό του συμβούλιο απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα αίτημα για άμεση μεταφορά 130 εκατ. ευρώ στο Κοινό Κεφάλαιο.

«Θεωρήσαμε ότι ήταν πολύ επικίνδυνο βήμα δεδομένης της δυσάρεστης οικονομικής θέσης της κυβέρνησης. Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί ξανά και πως γίνεται κούρεμα στους κατόχους επενδυτικών εργαλείων της Τράπεζας της Ελλάδος…. Το συμβούλιό μας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη και ποινικές κυρώσεις» δήλωσε ο κ. Αμπατζόγλου αναφερόμενος στη μερική χρεοκοπία της χώρας το 2012.

Σύμφωνα με νομικό σύμβουλο του κράτους, τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να παραδώσουν όλα τους τα διαθέσιμα ρευστά στην Τράπεζα της Ελλάδος βάσει ενός 60ετούς νόμου που απαγορεύει στους φορείς του Δημοσίου να κρατούν κεφάλαια σε εμπορικές τράπεζες για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών.

«Ενδεχομένως να αντιμετωπίζαμε όμως, ενστάσεις από την ΕΚΤ και τότε οι εμπορικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λάβουν την έκτακτη ρευστότητα στήριξης ώστε να καλυφθεί το κενό που άφησαν οι αναλήψεις των κρατικών ταμείων».

Προς το παρόν, τα μόνα ρευστά στα οποία μπορεί να υπολογίζει η κυβέρνηση για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό είναι τα 550 εκατ. που βρίσκονται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το όχημα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που στήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης το 2010 και το οποίο επιβλέπει ο EFSF, το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ασφαλιστικά ταμεία ΟΑΕΔ ΔΝΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ