Bloomberg: Κατρακυλάει το ευρώ -Σε χαμηλό 12 ετών έναντι του δολαρίου - iefimerida.gr

Bloomberg: Κατρακυλάει το ευρώ -Σε χαμηλό 12 ετών έναντι του δολαρίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη στιγμή που ο Μάριο Ντράγκι εξέφραζε την πεποίθησή του πως το πρόγραμμα QE που επέβαλε η ΕΚΤ θα δώσει τον τόνο στην πορεία ανάπτυξης στην Ευρώπη, το ευρώ κατεβαίνει πολλά σκαλιά προς τα κάτω.

Ήδη, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, τοποθετήθηκε σε χαμηλό των τελευταίων 12 ετών, καθώς οι οι εθνικές κεντρικής τράπεζες στην Ευρωζώνη συνεχίζουν τις αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, το ευρώ υποχωρεί 1,05% στα 1,0586 δολ. διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα 2003. Έναντι του ιαπωνικού γεν το ενιαίο νόμισμα διολισθαίνει στα 128,81 γεν από 129,70 γεν την Τρίτη.

Όλα αυτά σημαίνουν πως το ενιαίο νόμισμα οδεύει για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση στην ιστορία του, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δρομολογεί αγορές κρατικού χρέους και άλλων περιουσιακών στοιχείων με ρυθμό που θα φτάνει τα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως για να τονώσει τον πληθωρισμό.

Το ενιαίο νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 11,6% αυτό το έτος, επισκιάζοντας τη βουτιά του 10,6% που είχε καταγράψει το γ΄ τρίμηνο του 2008 εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό δολάριο υπεραποδίδει έναντι των ανταγωνιστών του καθώς η Federal Reserve εξετάζει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2006 εν μέσω ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και ενώ η ανεργία συνεχίζει να υποχωρεί.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει 6,8% έναντι των βασικών του αντιπάλων αυτό το έτος, το περισσότερο μεταξύ 10 νομισμάτων ανεπτυγμένων χωρών βάσει των δεικτών του Bloomberg. Στον αντίποδα το δολάριο έχει κερδίσει 6,9% ενώ το γεν 5,4%.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ευρώ δολάριο ισοτιμία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ