Η Ελλάδα είναι στο έλεος στενόμυαλων γραφειοκρατών -Το πύρινο γράμμα καθηγητή του London School of Economics - iefimerida.gr

Η Ελλάδα είναι στο έλεος στενόμυαλων γραφειοκρατών -Το πύρινο γράμμα καθηγητή του London School of Economics

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ιδέα του Γιάνη Βαρουφάκη να προσλάβει ιδιώτες εφοριακούς που θα κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή προκάλεσε την Ευρώπη και συνεχίζει να δημιουργεί θόρυβο.

Τη στιγμή που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσέλαβαν το μέτρο με μια ελαφρά θυμηδία, οι υπερασπιστές του θεωρούν πως μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Ένας εξ αυτών είναι και ο καθηγητής του London School of Economics, Φραντσέσκο Κασέλι, που έστειλε ένα πύρινο άρθρο στους Financial Times στο οποίο κατακεραυνώνει τους Ευρωπαίους γραφειοκράτες που δεν μπορούν να δουν μπροστά τους μια πάρα πολύ καλή ιδέα.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Αυτό που είναι πραγματικά τραγικό δεν είναι η πρόταση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, όπως λένε οι αξιωματούχοι της Ευρώπης, αλλά ότι η Ελλάδα είναι στο έλεος μιας στενόμυαλης, χωρίς φαντασία και αλαζονικής ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας που αγνοεί την ιστορία και τον πολιτισμό των χωρών και επιπλέον είναι ανίκανη να αναγνωρίσει τις δημιουργικές, πολλά υποσχόμενες και καινοτόμες ιδέες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται».

Η Ελλάδα είναι στο έλεος στενόμυαλων γραφειοκρατών -Το πύρινο γράμμα καθηγητή του London School of Economics   | iefimerida.gr 0

Ο καθηγητής Φραντσέσκο Κασέλι

Κατά τον κ. Κασέλι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση της εθνικής οικονομίας και σημειώνει πως όποιος έχει την παραμικρή εμπειρία από χώρες στις οποίες παραβιάζεται η φορολογική νομοθεσία, γνωρίζει πως οι αυστηρές ποινές και τα πρόστιμα δεν φτάνουν, αν προηγουμένως δεν σπάσει η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα της σιωπηρής συναίνεσης απέναντι σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες. «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επαινεθεί που κατέληξε σε μια έξυπνη ιδέα που θα δώσει το κίνητρο στους μέχρι πρότινος παθητικούς αποδέκτες της κατάστασης να γίνουν εφοριακοί».

Μάλιστα, σημειώνει πως παρόμοιες ιδέες έχουν λειτουργήσει και σε άλλες χώρες. Φέρνει το παράδειγμα της Ιταλίας που τη δεκαετία του 1990 επέβαλε πρόστιμο σε όσους έβγαιναν από ένα κατάστημα και δεν είχαν πάνω τους την απόδειξη πληρωμής, ενώ και στην Αργεντινή η συλλογή αποδείξεων πριμοδοτούνταν από συμμετοχή σε μια λοταρία λαχείων. «Και τα δύο μέτρα απέδωσαν και έφεραν πάρα πολλά φορολογικά έσοδα και κυρίως ανέτρεψαν τη λογική της παθητικής συναίνεσης. Το τίμιο στοίχημα θα ήταν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης να γελάσουν με τη ψυχή τους ακούγοντας αυτού του είδους τις ιδέες οι οποίες είναι πολύ καλύτερες από την καταστροφή της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου, έτσι όπως προκαλούνται από τη λιτανεία των περικοπών στον τομέα της απασχόλησης και των κοινωνικών υπηρεσιών».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ