Μπορεί πολλοί να τις θεωρούν αηδιαστικές, μία νέα επιστημονική έρευνα όμως αποδεικνύει όχι μόνο ότι οι κατσαρίδες έχουν χαρακτήρα, αλλά και ότι η ατομική προσωπικότητα τους διαφέρει από τη συλλογική.
Αυτή μπορεί να είναι και η εξήγηση στο γεγονός ότι οι κατσαρίδες μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και να προσαρμοστούν απόλυτα ακόμα και σε αφιλόξενα περιβάλλοντα.
Η έρευνα που έγινε από τον εντομολόγο Isaac Planas από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, αφορά στη συμπεριφορά της αμερικανικής κατσαρίδας που μαγαρίζει και τα ελληνικά σπίτια. «Οι κατσαρίδες είναι απλά ζώα, αλλά μπορούν να πάρουν πολύπλοκες αποφάσεις. Ακόμα και με ελάχιστες πληροφορίες, και αλληλεπιδράσεις, και γνωρίζοντας μόνο αν υπάρχει ένας ακόμα σύντροφος τριγύρω, μπορούν να λάβουν μία σύνθετη απόφαση», αναφέρει ο εντομολόγος στο Reuters.
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε με 304 κατσαρίδες χωρισμένες σε ομάδες των 16 ατόμων που τοποθετήθηκαν σε έναν πλαστικό, καλά φωτισμένο δίσκο, από τον οποίο δεν μπορούσαν να αποδράσουν. Ένα κόκκινο φίλτρο κρεμόταν πάνω από τον δίσκο δημιουργώντας μια σκοτεινή σκιά, την οποία οι κατσαρίδες θεωρούσαν καταφύγιο.
Όπως εξηγεί ο εντομολόγος, σκοπός του πειράματος ήταν να εξετάσει τις διαφορές όσον αφορά στη συλλογική συμπεριφορά και τον τρόπο που η ομάδα κατέληγε σε μία απόφαση. Οι κατσαρίδες είναι γνωστές για την αποστροφή τους στο φως, αλλά και για την αλληλοπροστασία που τους χαρακτηρίζει όταν είναι σε ομάδα. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά ήταν και αυτά που επηρέασαν τη συμπεριφορά κάθε μίας κατσαρίδας στην αρένα.
Και μπορεί όλοι να υποθέσουν ότι οι κατσαρίδες συγκεντρώθηκαν απευθείας στο καταφύγιο, η έρευνα ωστόσο έδειξε ότι το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε διαφέρει για κάθε ομάδα. Ο Planas αποδίδει αυτό το αποτέλεσμα στις διαφορετικές ατομικές προσωπικότητες και συμπεριφορές κάθε κατσαρίδας. Αν μία κατσαρίδα για παράδειγμα, ήταν ντροπαλή έτρεχε να κρυφτεί, ενώ οι άλλες παρέμεναν με θάρρος κάτω από το φως. Επιπλέον, το πείραμα έδειξε ότι αν μία κατσαρίδα έφτανε γρήγορα στο καταφύγιο, ενθάρρυνε και τις υπόλοιπες να κάνουν το ίδιο.
Όπως αναφέρει μάλιστα ο εντομολόγος, αν και μία κατσαρίδα μπορεί εύκολα να επηρεαστεί από κάποια άλλη, θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο για κάθε μία από τις επιλογές που κάνει.
Πηγή: io9