Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα δύο νέα δυναμικά στελέχη που βγαίνουν στο προσκήνιο για να αμφισβητήσουν τον Αντώνη Σαμαρά και να διεκδικήσουν την κούρσα της διαδοχής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την μάχη της αμφισβήτισης του Αντώνη Σαμαρά αμέσως μετά τις εκλογές ζητώντας επίμονα την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου και κάνοντας λόγο για ιδεολογική στροφή της ΝΔ προς τα δεξιά.
Ωστόσο, στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και στην ταραχώδη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας ο πρώην υπουργός έκανε μισό βήμα πίσω, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στη ΝΔ. Η έλλειψη στρατηγικών συμμάχων αλλά και η αριθμητική υπεροχή του καραμανλικού στρατοπέδου δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή την αναμέτρηση.
Ο κ. Μητσοτάκης πληθαίνει πάντως τις δημόσιες εμφανίσεις του, επικρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κυρίως στην οικονομική της πολιτική και επιτίθεται με σφορδότητα στον Γιάνη Βαρουφάκη, βάζοντας ψηλά τον πήχυ της αναμέτρησης. Οι συνεργάτες του δηλώνουν ότι περιμένει την φθορά του Αντώνη Σαμαρά, την οποία θεωρεί αναπότρεπτη και βάζει τα θεμέλια για να διεκδικήσει τον αμιγώς φιλελεύθερο χώρο της ΝΔ.
Ο Δένδιας και το γκρουπούσκουλο
Ο Νίκος Δένδιας επικαλείται την καραμανλική παράδοση αλλά δεν φαίνεται να έχει το «πράσινο φως» από τον Κώστα Καραμανλή για να αμφισβητήσει τον Αντώνη Σαμαρά στην παρούσα φάση. Ο πρώην υπουργός έχτισε το προφίλ του δελφίνου μέσα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, έχοντας στο ενεργητικό του την φυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και την εκκαθάριση του κέντρου της Αθήνας από τους παράνομους μετανάστες.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι παρότι αναδείχθηκε επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, δεν δίστασε να επικρίνει δριμύτατα τον πρόεδρο της ΝΔ κάνοντας λόγο για «ακροδεξιό γκρουπούσκουλο». Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σαμαράς τον «κάρφωσε» στην ομιλία του στην πολιτική γραμματεία της ΝΔ λέγοντας «τώρα καταλαβαίνω γιατί κάποιοι μου έλεγαν ότι πρέπει να ξεκουραστώ».
Ο πρώην υπουργός επικαλείται τον περιβόητο «μεσαίο χώρο» της ΝΔ, αλλά δεν διαθέτει ακόμη εκείνα τα ερίσματα και τις συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να αναδειχθεί σε κάτι περισσότερο από primus inter pares μεταξύ των συναδέλφων του που έχουν περισσότερες ώρες πτήσης στα εσωκομματικά δρώμενα. Δεν έχει επίσης κατορθώσει να χτίσει ένα δημοφιλές προφίλ πέραν της ΝΔ που θα τον αναδείκνυαν σε αδιαφιλονίκητο μελλοντικό ηγέτη της συντηρητικής παράταξης.
Οι γνωρίζοντες τα της Λεωφόρου Συγγρού και την ιστορία της ΝΔ εκτιμούν ότι μεταξύ των γνωστών δελφίνων της παράταξης δεν έχει αναδειχθεί ακόμη ο ένας και μοναδικός διάδοχος που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον Αντώνη Σαμαρά. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι μόνο όταν αποφασίσει ο Κώστας Καραμανλής ότι η ΝΔ πρέπει να γυρίσει σελίδα, θα ανακινηθεί θέμα αρχηγού στην παράταξη.