Διαβουλεύσεις και στο βάθος... αναδιάρθρωση Χρέους - iefimerida.gr

Διαβουλεύσεις και στο βάθος... αναδιάρθρωση Χρέους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πυκνώνουν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού Χρέους, παρά το ότι η επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου θεωρητικά θωρακίζει την Ελλάδα, καθώς διατηρούν τη χώρα εκτός αγορών για την επόμενη δεκαετία λόγω της δραστικής μείωσης των δανειακών αναγκών της.

Και δεν είναι μόνο οι δηλώσεις αξιωματούχων -με τελευταίο κρούσμα τον σύμβουλο του Βόλφκανγκ Σόιμπλε που δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία της ελεγχόμενης χρεοκοπίας- είναι κυρίως οι Εκθέσεις αναλυτών, που θεωρούν αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού Χρέους, αφού μόνο έτσι θα καταστεί βιώσιμο.

Κοινός παρανομαστής όλων των Εκθέσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ότι το ούτως ή άλλως υψηλό Χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, καθιστώντας αμφίβολη τη δυνατότητα αποκλιμάκωσης του σε βιώσιμα επίπεδα.

Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές και Οργανισμοί, για τη μείωση του Χρέους σε επίπεδα κάτω από το 100% και σε βάθος χρόνου κοντά στο 60% του ΑΕΠ- που είναι και το κατώφλι του Συμφώνου Σταθερότητας- απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις: υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 6% του ΑΕΠ και βέβαια χαμηλό κόστος δανεισμού, προϋποθέσεις που δεν φαίνεται ότι συντρέχουν στη περίπτωση της Ελλάδας και λόγω του εξαιρετικά αρνητικού διεθνούς οικονομικού κλίματος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η CREDIT SUISSE, προστέθηκε σε όσους προβλέπουν αναδιάρθρωση του ελληνικού Χρέους μέσα στο επόμενο εξάμηνο, κάτι που με δεδομένο ότι έχει προεξοφληθεί, δεν θα προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις όπως φοβούνται κυρίως οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, η τράπεζα θεωρεί ότι το "κούρεμα" που θα υποστούν τα ελληνικά ομόλογα θα είναι μεγαλύτερο του 21% που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, εκτιμώντας ότι ένα "haircut" της τάξης του 56% είναι προαπαιτούμενο για να περιοριστεί το Χρέος στα επίπεδα του 80% άρα να καταστεί διαχειρίσιμο. Στη περίπτωση, δε, που η αναδιάρθρωση δεν προχωρήσει εντός εξαμήνου αλλά γίνει στο τέλος του επόμενου έτους, τότε το "ψαλίδι" θα ξεπεράσει το 70%, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις αντοχές κυρίως του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που σύμφωνα με τη CREDIT SUISSE θα χρειαστεί περίπου 19 δισ ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση του...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ