H Γιούτα μπορεί να γίνει η μόνη πολιτεία σε ολόκληρη τη χώρα που θα οδηγεί θανατοποινίτες της μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και εγκρίθηκε νωρίτερα σήμερα από τη Γερουσία της πολιτείας με 18 ψήφους έναντι 10 κατά και εάν επικυρωθεί από τον κυβερνήτη Γκάρι Χέρμπερτ, εκτελεστικά αποσπάσματα θα εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, όταν το προϊόν που χρησιμοποιείται συνήθως στη θανατηφόρα ένεση δεν είναι διαθέσιμο, όπως συνέβη πρόσφατα σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ.
Ο ρεπουμπλικανός Γκάρι Χέρμπερτ δεν έχει κάνει γνωστό αν θα υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποίο εισηγήθηκε ο επίσης ρεπουμπλικανός Πολ Ρέι, σύμφωνα με τον οποίο, τα εκτελεστικά αποσπάσματα είναι μια ανθρώπινη και γρήγορη εναλλακτική λύση της θανατηφόρας ένεσης.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να αποφανθεί εντός του Απριλίου επί της συνταγματικότητας αυτών των ενέσεων που είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος για την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών στη χώρα, αλλά όλο και πιο αμφιλεγόμενος.
Το 2008, το Δικαστήριο είχε κρίνει συνταγματική τη θανατηφόρο ένεση. Ωστόσο οι ελλείψεις τελευταία των ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά στις ενέσεις αυτές οδήγησαν ορισμένους υπευθύνους να διοχετεύουν στις ενέσεις θανατηφόρους πειραματικούς συνδυασμούς, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα προκάλεσαν αργή και επώδυνη επιθανάτια αγωνία σε θανατοποινίτες κατά τις πρόσφατες εκτελέσεις, κυρίως στην Οκλαχόμα, στο νότο.