Στο Μουσείο Μπενάκη είχε διαλέξει ο Πάτρικ Λι Φέρμορ να δωρίσει το σπίτι του στην Καρδαμύλη. Η δωρεά είχε γίνει όσο ζούσε, με τη μεσολάβηση του Τζαννή Τζαννετάκη και το σπίτι περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη μετά τον θάνατο του σπουδαίου Άγγλου φιλέλληνα, στις 10 Ιουνίου 2011.
Το περασμένο Σάββατο, στην μνήμη του Πάτρικ Φέρμορ, το Μουσείο Μπενάκη διοργάνωσε εκδήλωση στο σπίτι του συγγραφέα στην περιοχή Καλαμίτσι, της Καρδαμύλης όπου συγκεντρώθηκαν γνωστοί και φίλοι από την Ελλάδα και την Αγγλία, ανάμεσα στους οποίους ο πρέσβης της Αγγλίας Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν, ο διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Ρίτσαρντ Γουόλκερ, οι εκτελεστές της διαθήκης καθώς και η βιογράφος του.
Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ, ζούσε για πολλά χρόνια στη Μεσσηνιακή Μάνη, στο σπίτι που κατασκεύασε ο ίδιος σε σχέδια του Νίκου Χατζημιχάλη. Η σχέση του με το Μουσείο Μπενάκη κρατούσε από παλιά, είχε επαφές με τον Αντώνη Μπενάκη και την Ειρήνη Καλλιγά αργότερα, ενώ διατηρούσε στενούς φιλικούς δεσμούς με τον διευθυντή του Ιδρύματος Άγγελο Δεληβοριά. Εδώ και αρκετά χρόνια είχε συμφωνηθεί από τον δωρητή και το Μουσείο ότι το σπίτι θα χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, ποιητών και πεζογράφων, που επισκέπτονται την Ελλάδα για να εργαστούν μερικούς μήνες. Παράλληλα για ορισμένα χρονικά διαστήματα το Μουσείο Μπενάκη θα έχει τη δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας προκειμένου να εξασφαλίζει τα έξοδα συντήρησης και φιλοξενίας. Τους επόμενους μήνες, μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή της βιβλιοθήκης και του αρχείου και πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του σπιτιού, η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη θα γνωστοποιήσει τους τρόπους λειτουργίας του χώρου.
«Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ άλλωστε, ήταν περισσότερο Καρδαμυλίτης και λιγότερο Εγγλέζος. Ένας καθαρόαιμος δηλαδή Μανιάτης, ένας πραγματικός Έλληνας, ένας πατριώτης θα έλεγα», ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου Άγγελος Δεληβοριάς, στην συγκινητική βραδιά. "Γιατί θα παραμένουν ζωντανά τα ίχνη των βημάτων του στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, στην Αττική και τη Ρούμελη. Όπως ζωντανές θα παραμένουν οι αφηγήσεις των βιβλίων του, οι αναμνήσεις όσων τον έζησαν από κοντά, οι ιστορικές καταθέσεις του στους βωμούς της ελευθερίας, οι αύρες μιας προσωπικότητας συναρπαστικής." είπε ο Α. Δεληβοριάς εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του Μουσείου Μπενάκη.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)