Ο γραμματέας του Podemos γράφει στην «El Pais» για το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ και το νέο deal στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Ο γραμματέας του Podemos γράφει στην «El Pais» για το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ και το νέο deal στην Ευρώπη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το “φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ” δίνει κουράγιο στους υποστηρικτές ενός νέου deal για την Ευρώπη».

Αυτό υποστηρίζει με εκτενέστατο άρθρο του στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ισπανική εφημερίδα «El Pais» ο γραμματέας του αριστερού κόμματος Podemos Íñigo Errejón.

Ο 32χρονος πολιτικός επιστήμονας και υπεύθυνος της προεκλογικής καμπάνιας του Podemos κατά τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου στο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό σταυροδρόμι» τονίζει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και ο τρόπος που η νέα ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές μπορεί αφενός να μην έφερε καμία πρόοδο στην ΕΕ, αλλά τουλάχιστον απέτρεψε την οπισθοχώρηση.

Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η Γερμανία είναι πιο απομονωμένη από ποτέ

«Καμία επιστροφή, καμία πρόοδος: Αυτό φαίνεται να είναι το σενάριο του μπλοκ το οποίο είχε υποδείξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η παλιά Ευρώπη» γράφει ο νεαρός πολιτικός της ισπανικής αριστεράς για να συμπληρώσει πως «μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η Γερμανία φαίνεται να είναι πιο απομονωμένη από ποτέ» μέσα στην ΕΕ.

Ο Errejón εξηγεί τον συλλογισμό του υποστηρίζοντας πως «αν η ευρωζώνη όπως την ξέρουμε σήμερα, διαλυθεί, τότε όλοι μπαίνουμε σε ένα τεράστιο παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος: όλα τα κόμματα θα είναι χαμένα. Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης θα μπορούσαν να σταματήσουν την ολίσθηση στον γκρεμό χωρίς την επαναδιαπραγμάτευση της υπάρχουσας κατάστασης και την εισαγωγή νέων συντεταγμένων».

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει σηματοδοτήσει αλλαγές μέσα στην ΕΕ

Ετσι, «σε αυτό το πλαίσιο, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει σηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση του ορίζοντα για το τι θεωρείται εφικτό», γράφει ο γραμματέας του Podemos και τονίζει ότι «η αδιαλλαξία έδωσε -για την ώρα τουλάχιστον- τη θέση της στην πολιτική: η Ευρώπη επέστρεψε και πάλι στον διάλογο και η δημοκρατία ευδοκιμεί». Κατά τον Errejón, όλο αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως «θρίαμβος της διαβούλευσης και της δημοκρατίας ως βιώσιμα εργαλεία ενάντια στον δεσποτισμό της λιτότητας και των οικονομικών ολιγαρχιών».

Αυτό συμβαίνει στις Βρυξέλλες είναι μια αποφασιστική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης

Οπως υποστηρίζει στο άρθρο του στην «El Pais» ο Ισπανός πολιτικός, στα μέσα ενημέρωσης παρουσιάστηκε η αδιαλλαξία των δύο πλευρών κατά τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου «να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους». Ομως, «αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι μια αποφασιστική μάχη για το μέλλον μιας Ευρώπης αποτιναγμένης από τον ζουρλομανδύα του οικονομικού δογματισμού της Τρόικας».

Ο 32χρονος Errejón επισημαίνει ότι αυτό που είδαμε να εκτυλίσσεται στις Βρυξέλλες ήταν ο «αγώνας μεταξύ της πολιτικής του φόβου που ενσωματώνεται στην πολιτική των οικονομικών δυνάμεων, της γραφειοκρατίας της ΕΕ και των ελίτ της ορθοδοξίας της λιτότητας με επικεφαλής της Γερμανία και της πολιτικής της ελπίδας. Μην ξεχνάμε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν είναι κανένας εισβολέας. Πρόκειται για έναν νόμιμο εκπρόσωπο που έχει τη δημοκρατική εντολή του λαού».

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα και κυβερνήσεις αποφασισμένες να μην λυγίσουν μπροστά στη νέα ελληνική κυβέρνηση» διευκρινίζει ο αριστερός πολιτικός, αλλά σπεύδει ταυτόχρονα να υπογραμμίσει ότι «το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ορισμένα επιτεύγματα που ενθαρρύνουν τους θιασώτες του δόγματος για μια νέα Ευρώπη».

Ο Íñigo Errejón υποστηρίζει ότι οι πολιτικές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ευρώπη να αναθεωρήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η ευρωζώνη η οποία ομολογουμένως «προχωρά επιβάλλοντας τοξικές διασώσεις για τόσο για τις περιφερειακές χώρες, όσο και για τις χώρες εντός του πυρήνα της».

Είναι επιτακτική ανάγκη να αναβιώσει η ελληνική κοινωνική οικονομία μέσω ενός νέου deal για την Ευρώπη

Κατά τον γραμματέα χάραξης Πολιτικής του Podemos, «είναι επιτακτική ανάγκη να αναβιώσει η ελληνική κοινωνική οικονομία μέσω ενός νέου deal για την Ευρώπη».

«Αυτό που μέχρι πρόσφατα φαινόταν αδιανόητο, όπως για παράδειγμα οι προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους, τώρα πια βρίσκει υποστηρικτές, όπως τον νομπελίστα Γιόσεφ Στίγκλιτς ή τους Financial Times» προσθέτει.

Ο γραμματέας του Podemos γράφει στην «El Pais» για το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ και το νέο deal στην Ευρώπη | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ podemos ευρώπη διαπραγματεύσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ