Bloomberg: Τι είπε ο Ντράγκι στον Βαρουφάκη και τον έπεισε να έρθουν οι τεχνοκράτες στην Αθήνα - iefimerida.gr

Bloomberg: Τι είπε ο Ντράγκι στον Βαρουφάκη και τον έπεισε να έρθουν οι τεχνοκράτες στην Αθήνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι ένας διάλογος βγαλμένος από το εν εξελίξει δράμα της Ελλάδας με τους δανειστές της και απηχεί το κλίμα που επικράτησε στο Eurogroup της Δευτέρας.

Μεταφέρεται από τους ανθρώπους που βρέθηκαν μπροστά στις συζητήσεις και δίνουν τα φώτα τους στο δίκτυο Bloοmberg.

Ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα σε δύο με τρεις εβδομάδες καταρρέει και πρέπει να αρχίσει άμεσα ο έλεγχος της οικονομίας από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Βαρουφάκη την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πολύ κρίσιμη κατάσταση και αν επιθυμεί επιπλέον βοήθεια, θα πρέπει να επιτρέψει στους εκπροσώπους της ευρωζώνης να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ντράγκι είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι πρέπει να εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ. «Ενώ ο Ντράγκι πίεζε το Βαρουφάκη να δεχθεί την επιστροφή της τρόικας, ο υπουργός είπε πως είναι παρανόηση ότι η Ελλάδα αντιδρά σε μία τέτοια κίνηση, σύμφωνα με έναν από τους παράγοντες που έχουν άμεση γνώση της συζήτησης».

Ακολουθεί η στιχομυθία ανάμεσα στον Μάριο Ντράγκι και τον Γιάνη Βαρουφάκη στην οποία ο Ιταλός τραπεζίτης προσπαθεί να πείσει τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, δίχως να υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα γίνουν κάποιες από αυτές στην Αθήνα.

Μάριο Ντράγκι: Μπορούν τα τεχνικά κλιμάκια να ξεκινήσουν άμεσα;

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκατανεύει.

Μάριο Ντράγκι: Δηλαδή την Τετάρτη;

Γιάνης Βαρουφάκης: Ναι, την Τετάρτη.

Η συμφωνία ολοκληρώνεται.

Πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο, είχε προηγηθεί μια εντατική προσπάθεια από την πλευρά του Μάριο Ντράγκι να πείσει τους Έλληνες αξιωματούχους πως επειδή βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, θα πρέπει να επιτρέψουν στους αντιπροσώπους της Ευρωομάδας να επιστρέψουν στην Αθήνα, εάν θέλουν να λάβουν βοήθεια. Αυτό σημειώνουν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Ο Μάριο Ντράγκι ήταν σαφής όταν είπε στον κ. Βαρουφάκη πως τα κυβερνητικά βιβλία χρειάζεται να εξεταστούν λεπτομερώς, έτσι ώστε να καθοριστούν επακριβώς τα χρηματοδοτικά ελλείμματα. Στο πλευρό του Ιταλού τραπεζίτη στάθηκαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Η Αθήνα είπε το «ναι»

Η πίεση φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως έπιασε τόπο, καθώς η Αθήνα επέτρεψε να έρθουν την Τετάρτη στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Παράλληλα, μια άλλη πηγή από την Ευρωζώνη σημείωνε πως η Ελλάδα κινδυνεύει τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες να ξεμείνει από ρευστό, αλλά και πάλι, αν δεν εξεταστούν τα λογιστικά βιβλία του κράτους ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το χρονικό διάστημα που τα ελληνικά ταμεία θα φτάσουν στο «κόκκινο».

Όπως καταλήγει το Bloomberg, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αρνείται να ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές των δανειστών, καθώς δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ανακόλουθος προς τους ψηφοφόρους του, ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ ήταν για άλλη μια φορά σαφής όταν έλεγε πως η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο εάν ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της. Από την άλλη, ο Γιάνης Βαρουφάκης διαρρήγνυε τα ιμάτια του, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ότι δεν υπάρχει η Τρόικα με τη μορφή που τη γνωρίζαμε, αλλά η αντίπερα όχθη των συνομιλητών έχει αντίθετη άποψη. Από τις 11 Φεβρουαρίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισε να σταματήσει το παιχνίδι των λέξεων και είχε πει δημόσια: «Εάν η Ελλάδα θέλει να συνομιλήσει με τους θεσμούς μπορεί να το κάνει. Δεν θα τους λέμε πλέον Τρόικα, αλλά στην πραγματικότητα είναι Τρόικα».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ