Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν πιάσει στα χέρια τους αυτή την κούκλα και έχουν κοιμηθεί κρατώντας την αγκαλιά. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι ένα call girl ήταν η έμπνευση για την Barbie;
Στις 9 Μαρτίου του 1959 κυκλοφόρησε από τη Mattel αυτή που έμελλε να γίνει η πιο διάσημη κούκλα όλων των εποχών. Ομως, εκείνη από την οποία άντλησε έμπνευση η δημιουργός της μόνο σε παιδιά δεν απευθύνονταν.
Η ιδέα προήλθε από ένα αυθάδες call girl, την Λίλι, που «γεννήθηκε» στη Γερμανία το 1952. Αρχικά, ήταν χαρακτήρας κόμικ της εφημερίδας του Αμβούργου Bild-Zeitung. Ομως, έγινε τόσο διάσημη, που αποτυπώθηκε σε πλαστικό και πουλιόταν σε ενήλικες. Τις αγόραζαν σε μαγαζιά με είδη καπνιστού, μπαρ και καταστήματα με παιχνίδια για μεγάλους. Οι άνδρες τις έπαιρναν σαν δώρα για πάρτι μπάτσελορ, τις έβαζαν στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή στον καθρέφτη. Η Λίλι είχε πλούσιο στήθος, ξανθά μαλλιά και βραδινό μακιγιάζ με κόκκινα χείλη και μπλε σκιά, κάτι που δεν «κληρονόμησε» η Barbie, όπως αναφέρει το ΤΙΜΕ.
Στα κόμικ η Λίλι ήταν πνευματώδης, αυθάδης και σεξουαλικά απελευθερωμένη. Σε μία από τις ιστορίες, έχει καλυμμένο το γυμνό της σώμα με εφημερίδα και λέει σε μία φίλη: «Τσακωθήκαμε και μου πήρε όλα τα δώρα που μου είχε κάνει». Σε άλλη περιπέτειά της, στην οποία φορά μπικίνι, ένας αστυνομικός την ενημερώνει ότι απαγορεύεται να φορά μαγιό με δύο κομμάτια. «Και κατά τη γνώμη σας ποιο από τα δύο πρέπει να βγάλω;», του απαντά.
Σε ένα ταξίδι για διακοπές στην Ελβετία το 1956, η 15χρονη τότε Μπάρμπαρα Χάντλερ πρόσεξε αυτή την κούκλα. Η μητέρα της, Ρουθ Χάντλερ, μία εκ των ιδρυτών της Mattel, γυρίζοντας στην Καλιφόρνια είχε στις αποσκευές της τρεις από αυτές τις κούκλες. Τρία χρόνια αργότερα, παρουσίασε τη δική της εκδοχή της Λίλι σε διεθνή έκθεση στη Νέα Υόρκη. Το όνομά της, Barbie, για χάρη της κόρης της Χάντλερ.