Δύο πράγματα έκαναν αίσθηση κατά την άφιξη των υπουργών Οικονομικών, για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Το μήνυμα Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και η χρήση της λέξης «Τρόικα».
Η επαναφορά του όρου προκαλεί εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι που επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα και η εφημερίδα Guardian. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για Τρόικα 4-5 φορές στις δηλώσεις τους. Κάποιοι τονίζουν ότι ήταν μία εσκεμμένη πράξη από πείσμα.
«Γιατί δεν λένε απλά ''θεσμοί''; Συμφωνήσαμε στις 20 Φεβρουαρίου ότι δεν θα υπάρχει πλέον Τρόικα», ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα εμπλεκόμενος στις διαπραγματεύσεις.
Αλλά και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος- για τον οποίο ο Guardian αναφέρει ότι φαίνεται να απολαμβάνει να στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα οδεύει προς ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης παρότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ονομάζεται έτσι- μίλησε για Τρόικα.
Μπερδεμένα είναι όμως και τα μηνύματα για το πού θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στα τεχνικά κλιμάκια. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες έπειτα από αίτημα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πρόσθεσε όμως ότι κάποιες συζητήσεις μπορεί να γίνουν και στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται απρόθυμη να δεχθεί κάτι τέτοιο. «Ολες οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες», ανέφερε Ελληνας αξιωματούχος στον Guardian.
Μάλιστα, ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times έγραψε στο Twitter ότι στο Eurogroup τέθηκε το ζήτημα να σταλούν αξιωματούχοι της «Τρόικα» στην Αθήνα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν συναίνεσε σε αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της σύσκεψης, εμφανίστηκε πιο προσεκτικός και χρησιμοποίησε τη λέξη «θεσμοί» και όχι «Τρόικα».