Μπορεί τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες για τις αποφάσεις που θα λάβει ή δεν θα λάβει το Eurogroup στο θέμα της Ελλάδας, ωστόσο τα σημαντικά θα έρθουν μέσα στην εβδομάδα και από τη Φρανκφούρτη.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, κατά την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει νέα απόφαση από την πλευρά της ΕΚΤ σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΕLA των ελληνικών τραπεζών. Φαίνεται, όμως, πως η απόφαση για το ύψος της παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, θα είναι συνάρτηση των αποφάσεων του Eurogroup.
Λίγες ημέρες μετά την κίνηση της ΕΚΤ να αυξήσει με το σταγονόμετρο την παροχή ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ή να μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η νέα απόφαση της ΕΚΤ. Όπως αναφέρει το Bloomberg στο άρθρο του, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup είναι προφανές ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω ELA.
Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στον οποίο τόνισε ότι σέβεται την αυτονομία της ΕΚΤ η οποία «δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις». Κυβερνητικές πηγές λένε πως ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ, ως αυτόνομος οργανισμός, πρέπει να αντιμετωπίζει το ίδιο τη χώρα, «ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Γ. Σουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης ή Γ. Βαρουφάκης». Παραλλήλως, στελέχη της ΕΚΤ διαμηνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα της Ελλάδας.
«Εάν στην παρούσα κατάσταση, κατά την οποία η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεχόμασταν περισσότερα T-bills, αυτό θα ήταν ξεκάθαρα κρατική χρηματοδότηση» είπε το Σάββατο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.
«Δεν θα το κάνουμε. Δεν θα παραβιάσουμε την συνθήκη μας για χάρη της Ελλάδας», προειδοποίησε ο κ. Κερέ ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, όπως κάθε άλλη, να δεχθεί ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα που βασίζεται σε κανόνες. Το μέλλον της Ελλάδας ανήκει στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί (η Ελλάδα) να αλλάξει μονομερώς τους ευρωπαϊκούς κανόνες», τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.