Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, στον απόηχο των δηλώσεων του Γιάνη Βαρουφάκη ότι σε περίπτωση διαφωνίας με τους εταίρους η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταφύγει σε δημοψήφισμα ή εκλογές.
«Θα υπάρχει λύση και η ίδια συζήτηση βέβαια έγινε και με το Eurogroup το οποίο αντιμετώπιζε προβλήματα και θυμάστε που σας έλεγα ότι θα υπάρχει λύση. Ως εκ τούτου, τα όποια σενάρια μπορεί να υπάρχουν στο πλαίσιο μιας μη λύσης αυτήν τη στιγμή δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να συζητηθούν, γιατί δεν θα πραγματοποιηθούν» τόνισε ο κ. Μάρδας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
Παράλληλα, επεσήμανε πως σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, τότε «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».
«Ας φθάσουμε σε τοίχο και μετά βλέπουμε, γιατί ξέρετε ότι αυτές οι υποθέσεις συχνά δημιουργούν συζήτηση χωρίς περιεχόμενο. Αν φθάσουμε σε τοίχο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το νομοσχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα δεν κατατέθηκε επειδή αρρώστησε η Βαλαβάνη -Δεν έχει σχέση με το Eurogroup
Παράλληλα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, είναι διττός ο λόγος που που δεν κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, όπως είχε προβλεφθεί.
Ο κ. Μάρδας εξήγησε ότι αφενός η κ. Βαλαβάνη, υπεύθυνη της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων, νοσηλεύεται με πνευμονία, αφετέρου, η κυβέρνηση έχει λάβει «πολλές και αξιόλογες παρατηρήσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Συνεπώς μία μικρή καθυστέρηση είναι καλύτερη ώστε να τεθεί κάτι ολοκληρωμένο στην Βουλή».
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα τεθεί αναλυτικά στο Eurogroup, σημειώνοντας ότι δεν είναι η συνεδρίαση ο λόγος καθυστέρησης της κατάθεσης του νομοσχεδίου.
«Η ομάδα που διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες θα δώσει τις απαντήσεις για την παρουσία της Τρόικας ή των θεσμών στα θέματα της χώρας. Εκεί θα βρεθεί η λύση», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι με τον έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων στη χώρα και συμπλήρωσε: «Ό,τι αποφασιστεί εκεί, θα το εφαρμόσουμε εδώ. Όποιες ερωτήσεις θα έπρεπε να τεθούν σε αυτούς που διαπραγματεύονται, εμείς είμαστε απλώς η οπισθοφυλακή».
Αναφερόμενος στο θέμα των εσόδων του κράτους είπε ότι τα έσοδα του Φεβρουαρίου ήταν ικανοποιητικά, χωρίς να μπορεί να κάνει πρόβλεψη για τον Μάρτιο και ανέφερε τη σχετική γραμμή που ακολουθεί το Υπουργείο, αυτήν του ελέγχου των εξόδων. «Τα έσοδα του Φεβρουαρίου πήγαν καλά. Εξισορροπώντας τις δαπάνες θα διορθωθεί η κατάσταση στα έσοδα του κράτους. Η έρευνά μας έχει να κάνει με το μη μισθοδοτικό κόστος, με τα δημοσιονομικά, τις προμήθειες και άλλα. Έχουμε ένα άλλο σύστημα παρακολούθησης του προϋπολογισμού, να βλέπουμε γραμμή προς γραμμή τα έξοδα του κάθε υπουργείου. Μέχρι στιγμής από την περιστολή των δαπανών έχουμε εξοικονομήσει 80 δις για την ανθρωπιστική κρίση».
Θέμα ηθικής τάξης το θέμα Χαρδούβελη
«Θέμα ηθικής τάξης» προκύπτει αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό, όπως είπε ο κ. Μάρδας, σημειώνοντας ότι «κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να μεταφέρει τις καταθέσεις του όπου θέλει. Ωστόσο τίθεται ένα άλλο θέμα ηθικής, μεγαλύτερο, το θέμα της φοροδιαφυγής και αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί».