Στις 8 Μαρτίου 2014 η πτήση MH370 των Μαλαισιανών αερογραμμών ξεκίνησε το ταξίδι της από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο. Ωστόσο δεν έφτασε ποτέ και κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε. Η εξαφάνιση του αεροσκάφους είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στον κόσμο και έχει πυροδοτήσει αμέτρητα σενάρια συνωμοσίας.
Ενα χρόνο μετά την τραγωδία, οι αρχές συνεχίζουν να ψάχνουν τον αχανή Ινδικό Ωκεανό, βασιζόμενοι στην επιστήμη και την αισιοδοξία ότι θα καταφέρουν επιτέλους να δώσουν κάποιες απαντήσεις για τις οικογένειες που έμειναν πίσω.
Ωστόσο παρά τις αμέτρητες προσπάθειες, απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί και ο καθένας κάνει τις δικές του υποθέσεις, άλλες παράλογες και άλλες πιο τεκμηριωμένες επιστημονικά.
Μερικές από τις επικρατέστερες θεωρίες για την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 είναι:
Ο πιλότος έριξε το αεροπλάνο
Μία θεωρία που κυριάρχησε τον πρώτο καιρό μετά την εξαφάνιση, ήταν ότι ο πιλότος Ζαχαρί Αχμάντ Σαχ προέβη στη μαζική δολοφονία λόγω προσωπικών προβλημάτων με τη σύζυγό του, κλείδωσε τον συγκυβερνήτη του έξω από το πιλοτήριο, έκλεισε όλες τις επικοινωνίες, αποσυμπίεσε την κύρια καμπίνα και στη συνέχεια απενεργοποίησε το αεροσκάφος, έτσι ώστε να συνεχίσει να πετάει με αυτόματο πιλότο μέχρι να τελειώσουν τα καύσιμα. Αυτή τη θεωρία επίσης υποστήριξε και ο Νεοζηλανδός ερευνητής Ιαν Γουίλσον. Από την πλευρά της η γυναίκα του πιλότου απέρριψε εξοργισμένη αυτό το σενάριο, λέγοντας ότι ο Ζαχαρί αγαπούσε την οικογένεια και τη δουλειά του.
Ο συγκυβερνήτης έριξε το αεροπλάνο
Με τη λογική του «αν δεν είναι ο ένας θα είναι ο άλλος» οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο 27χρονος Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ ευθύνεται για την τραγωδία γιατί ήταν αυτοκτονικός και είχε πολλά προσωπικά προβλήματα. Ωστόσο μία άλλη θεωρία ανατρέπει την πρώτη, αφού ο Χαμίντ ήταν αρραβωνιασμένος με μία πιλότο άλλης εταιρείας και επίσης λένε πολλοί ότι έβαζε κρυφά γυναίκες στο πιλοτήριο, γεγονός όμως που δείχνει έναν άνθρωπο που αγαπούσε και διασκέδαζε τη ζωή και δε θα ήθελε να αυτοκτονήσει. Ωστόσο είναι επίσης πιθανό τα κορίτσια που καλούσε να ήταν στην πραγματικότητα Ουιγούροι αυτονομιστές, μία Κινεζική μειονότητα που σχετίζεται με την Αλ-Κάιντα.
Ο Πούτιν το προσγείωσε κρυφά στο Καζακστάν
Και από τα πιο προφανή, περνάμε στα «περίεργα» σενάρια. Οπως υποστήριξε ο Τζεφ Γουάιζ, Αμερικανός επιστήμονας και συγγραφέας, μιλώντας στο CNN, πιστεύει ότι το χαμένο Boeing δέχθηκε αεροπειρατεία υπό τις οδηγίες του Πούτιν και προσγειώθηκε στο Καζακστάν. Ωστόσο ο ίδιος παραδέχεται ότι δεν μπορεί να φανταστεί τι συμφέρον θα είχε από κάτι τέτοιο ο Ρώσος πρόεδρος και ότι το σενάριο του είναι λίγο τρελό.
Το έριξαν οι Ουκρανοί για να κατηγορήσουν τους Ρώσους
Λαμβάνοντας υπόψιν την τύχη της δεύτερης Μαλαισιανής πτήσης που εξελίχθηκε σε τραγωδία, πολλοί στρέφουν το βλέμμα τους στην κόντρα Ουκρανίας-Ρωσίας, υποψιαζόμενοι ότι μπορεί και η πρώτη πτήση να είχε αντίστοιχη κατάληξη.
Η πτήση χρησιμοποιήθηκε για επίθεση αυτοκτονίας στον Κινέζικο στόλο
Η 41χρονη Βρετανή Κάθριν Τι που ταξίδευε με το γιότ της στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης, πλέοντας κατά μήκος του Ινδικού Ωκεανού από το Κοσίν της Νότιας Ινδίας, υποστηρίζει ότι είδε ένα φλεγόμενο αεροπλάνο στον ουρανό και κατευθυνόταν προς έναν Κινέζικο στολίσκο που συνάντησε στο δρόμο της πιο πριν, αλλά αναχαιτίστηκε πριν πέσει στα πλοία. Ωστόσο οι περιγραφές της Τι για το χρόνο και τον τόπο της τραγωδίας ήταν ασαφείς και έχασε κάθε αξιοπιστία
Το αεροπλάνο έπεσε στη θάλασσα Ανταμάν
Η Θάλασσα Ανταμάν βρίσκεται νοτιοανατολικά του κόλπου της Βεγγάλης, νότια της Μιανμάρ, δυτικά της Ταϊλάνδης και ανατολικά των νησιών Ανταμάν που ανήκουν στην Ινδία. Η 53χρονη Ράτζα Ντελάιλα, υποστηρίζει ότι είδε ένα αεροσκάφος να βυθίζεται στη θάλασσα του Ανταμάν, αρκετές ώρες πριν ενημερωθεί για την τραγωδία.
Τεχνικό πρόβλημα που πήγε στραβά
Ενα καταστροφικό γεγονός, όπως φωτιά στο πιλοτήριο ή κάτι παραπλήσιο, που οι πιλότοι δεν κατάφεραν να διαχειριστούν σωστά μπορεί να οδήγησε στην τραγωδία. Αντίστοιχες θεωρίες κάνουν λόγο και για μπαταρίες λιθίου που μπορεί να εξερράγησαν στις αποσκευές.
Το έριξαν οι ΗΠΑ
Η αγαπημένη θεωρία των συνωμοσιολόγων αναφέρει ότι το αεροπλάνο το έριξαν οι ΗΠΑ γιατί φοβόντουσαν ότι έχει μέσα καμικάζι που σκόπευαν να επιτεθούν στην στρατιωτική βάση της ατόλλης Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό. Φωτιά βάζουν επίσης και οι δηλώσεις του 88χρονου πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχάμαντ ότι «η CIA ξέρει πού είναι το αεροπλάνο», Οπως υποστηρίζει είναι αδύνατον να εξαφανιστεί στη σύγχρονη εποχή ένα αεροσκάφος από τα ραντάρ έτσι, οπότε πιθανότατα ξέρουν και δεν το δημοσιοποιούν.
Το έριξε η Κίνα
Ανώνυμες θεωρίες στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι το έριξε η Κίνα λόγω κόντρας με τις ΗΠΑ, για να απαγάγει τους 20 εργαζόμενους του τεχνολογικού κολοσσού Freescale Semiconductors που βρίσκονταν στην πτήση. Βέβαια, το αεροσκάφος κατευθυνόταν έτσι κι αλλιώς προς το Πεκίνο, οπότε ποιος ο λόγος να το ρίξουν;
Το απήγαγαν εξωγήινοι
Και επειδή δεν γίνονται θεωρίες συνωμοσίας χωρίς λίγους εξωγήινους μέσα, φτάνουμε στο απόγειο του σουρεαλισμού: Σύμφωνα με το 5% των Αμερικανών (δεν είναι και αμελητέο ποσοστό) εξωγήινοι έκλεψαν το αεροπλάνο. Οπως υποστηρίζουν, υπήρξαν μια σειρά από πρόσφατες θεάσεις UFO στη Μαλαισία γύρω από το χρόνο της εξαφάνισης του αεροσκάφους, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, και ένα από αυτά «έκλεψε το αεροπλάνο». Μάλιστα η Αλεξάνδρα Μπρους, από το Forbidden Knowledge TV, υποστηρίζει ότι στην ανάλυση των ραντάρ φαίνεται καθαρά το UFO και ότι ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Μαλαισίας, Ροντζάλι Νταούντ, είχε επιβεβαιώσει ότι το στρατιωτική ραντάρ είχε εντοπίσει ένα UFO στην περιοχή στις 2.15 π.μ. τοπική ώρα, περίπου μία ώρα μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους.