Λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση υψηλόβαθμου στελέχους του οίκου αξιολόγησης Fitch ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχθεί μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής δυνατότητάς της, αν δεν έρθει σε μακροχρόνια συμφωνία με τους εταίρους της, έρχεται η συνολική αποτίμηση του οίκου να μεγεθύνει τους προβληματισμούς.
Όπως αναφέρει στο σημείωμα που ανάρτησε την Παρασκευή, η περίπτωση ενός Grexit είναι πιθανή, αλλά δεν πρόκειται να προκαλέσει συστημική κρίση. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Ευρωζώνη θα υποστεί σημαντικό σοκ αν φύγει η Ελλάδα, αλλά θα ήταν απίθανο να προκληθεί μια συστημική κρίση όπως το 2012».
Το πολιτικό λάθος
Και προσθέτει στη συνέχεια: «Ο άμεσος κίνδυνος να αφήσει η Ελλάδα το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε μετά τη συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της, όμως η αδιάλλακτη στάση και των δύο πλευρών, πριν από τη συμφωνία, αναδεικνύει τη δυνατότητα ενός μελλοντικού πολιτικού λάθος. Τo Grexit δεν είναι η βασική μας υπόθεση, αλλά θα εξακολουθήσει να αποτελεί κίνδυνο, καθώς λαμβάνουν χώρα οι πιο λεπτομερείς διαπραγματεύσεις και καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την εγχώρια στήριξη για τη συμφωνία που εξασφάλισε».
Ο κίνδυνος μετάδοσης
Στην ανάλυση του οίκου γίνεται λόγος και για την πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης από το ένα κράτος στο άλλο και επ' αυτού σημειώνει: «Η Ευρωζώνη έχει αναπτύξει μηχανισμούς που αποτρέπουν τις πιθανότητες μετάδοσης ή τις ανησυχίες για την πιστοληπτική ικανότητα άλλων χωρών της Ευρωζώνης, όπως συνέβαινε το 2012. Μια αλυσιδωτή αντίδραση, σε περίπτωση Grexit, δεν είναι πιθανή».
Τι θα προκαλέσει το Grexit
Αν η Ελλάδα φύγει από τη ζώνη του ευρώ, αυτό θα σημάνει μια αδυναμία πληρωμής μέρους των υποχρεώσεων της για το χρέος. Ωστόσο, η έκθεση των άλλων χωρών μέσω του EFSF και της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης είναι περιορισμένη, έτσι μεγάλο μέρος του χρέους της κυβέρνησης δεν θα επηρεαστεί άμεσα. Έτσι σημειώνει: «Πιστεύουμε ότι το κόστος για τις άλλες χώρες θα είναι διαχειρίσιμο. Επίσης, περιορισμένος θα είναι και ο αντίκτυπος για τις ξένες τράπεζες και αυτό διότι έχουν απορροφηθεί οι απώλειες το 2012, τότε που έγινε το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους, και έκτοτε έχουν καταφέρει να μειώσουν τον κίνδυνό τους προς την Ελλάδα».
Οι αγορές
Αντιθέτως, σημειώνει ο Fitch, είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι αντιδράσεις της αγοράς, ενώ καταλήγει: «Το Grexit θα σηματοδοτήσει πως η συμμετοχή και η ένταξη στην Ευρωζώνη απαιτεί πολιτική αποδοχή της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία μιας οικονομίας που θα μπορεί να προσαρμοστεί στο εσωτερικό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος προφανής υποψήφιος για έξοδο από το ευρώ, αλλά μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει μεγαλύτερος κίνδυνος για τις χώρες όπου η πολιτική δέσμευση για μεταρρυθμίσεις αποδυναμώνεται. Πάντως, το Grexit θα μπορούσε επίσης να τονώσει τους θεσμούς της Ευρωζώνης, ως εκ τούτου και τη νομισματική ένωση».