Με αφορμή τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση θυμίζοντας πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προειδοποιήσει για τα ψευδή λεγόμενα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση.
Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, αντιπαραβάλλονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και του προέδρου του κόμματος σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση, κανοντας παράλληλα λόγο για δύσκολη σχέση αλήθεια και δημοκρατίας από την πλευρά της κυβέρνησης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ένα παράδειγμα για τη σχέση αλήθειας – δημοκρατίας, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση. Τι έλεγε στις 23 Ιανουαρίου 2015 ο Α. Τσίπρας και τι ο Ευ. Βενιζέλος:
H σημερινή απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ που παρουσίασε ο Μ. Ντράγκι αφορά την εφαρμογή των εξαγγελιών της 22ας Ιανουαρίου 2015 περί ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Μ. Ντράγκι είχε ανακοινώσει τότε πως οι αγορές ελληνικών τίτλων θα είναι δυνατό να αρχίσουν μόνο από τα μέσα Ιουλίου, αφού θα έχουν αποπληρωθεί τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τότε, καθώς ήδη η ΕΚΤ διαθέτει σημαντικές ποσότητες ελληνικών ομολόγων που υπερκαλύπτουν την ποσοστιαία συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Πρόσθετη μάλιστα προϋπόθεση, ανακοίνωσε από τότε, ότι είναι, για χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά, η ένταξη τους σε πρόγραμμα.
Την απόφαση αυτή, στο πλαίσιο της καλλιέργειας προεκλογικών ψευδαισθήσεων με μοναδικό σκοπό την κατάκτηση της εξουσίας, ο κ. Τσίπρας την είχε θερμά χαιρετίσει λέγοντας μεταξύ άλλων πως είναι «σημαντική απόφαση την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας» και τονίζοντας πως «με τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την απόφαση Ντράγκι αλλά και τις δηλώσεις Τσίπρα στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου στην Ξάνθη* (23/1/2015) είχε εκφράσει την βαθιά του ανησυχία:
«Παρακολουθώ σήμερα να γίνεται μια κραυγαλέα, χονδροειδής παρερμηνεία των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις. Ελπίζω αυτά να τα λένε για να τα ακούει η κοινή γνώμη και όχι να τα πιστεύουν οι ίδιοι. Γιατί άκουσα και νωρίτερα τον κ. Τσίπρα να λέει ότι “ο κ. Ντράγκι είπε πως το πρόγραμμα για την Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούλιο, άρα έχουμε καιρό έως τον Ιούλιο να δούμε τι θα κάνουμε ως χώρα”. Εάν το έχει κατανοήσει έτσι, ανησυχώ βαθύτατα. Εάν το έχει κατανοήσει σωστά και το παρουσιάζει έτσι ψευδώς προς τον ελληνικό λαό, δεν είναι σωστό αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι τόσο ανησυχητικό, εντάσσεται στα προεκλογικά εύκολα λόγια χωρίς αντίκρισμα.
Πρόκειται για μια τερατώδη σύγχυση. Η απόφαση που ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι, λέει ότι από το Μάρτιο και μετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα, δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, μπορούν να αγοράζουν μέχρι 60 δισ. ευρώ το μήνα, δηλαδή συνολικά μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 θα διαθέσουν 1,1 τρισ. ευρώ για να βοηθήσουν τις αγορές των κρατικών ομολόγων, να βοηθήσουν τα κράτη, να ρίξουν τα επιτόκια, να ρίξουν τα spreads και να δώσουν πρόσθετη ρευστότητα στην αγορά ,να τονώσουν την πραγματική οικονομία έμμεσα.
Αυτό θα αρχίσει να γίνεται από το Μάρτιο για όλες τις χώρες. Για την Ελλάδα δεν θα γίνει, παρά μόνο από τον Ιούλιο και μετά, αν η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, δηλαδή αν η Ελλάδα έχει τελειώσει τη διαπραγμάτευση, έχει γίνει η θετική αξιολόγηση της τρόικας, έχουμε βγει από το Μνημόνιο και έχουμε περάσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Και εάν η Ελλάδα έχει μέχρι τον Ιούλιο–Αύγουστο που λήγουν παλιά ομόλογα που έχει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από χρόνια και για τα οποία μας δίνει και τα κέρδη της -γιατί αυτό το είχαμε καταφέρει το 2012- ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τα παλιά ομόλογα που λήγουν, που είναι περίπου 8,5 δισ. ευρώ.
Άρα πρέπει από κάπου να τα έχουμε πάρει και αν δεν τα έχουμε πάρει από την αγορά γιατί είμαστε εκτός αγοράς, θα πρέπει να τα πάρουμε από το πρόγραμμα, από την προληπτική πιστωτική γραμμή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εάν πληρώσουμε τα παλιά ομόλογα θα έχουμε κι εμείς το ποσοστό μας για να πάρει ξανά ελληνικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εις αντικατάσταση των ομολόγων που θα έχουμε πληρώσει. Γιατί δεν θέλω να σας κάνω τους λογαριασμούς τώρα, αλλά είναι πολύ σαφές ποιο είναι το όριο μέσα στο οποίο κινούμαστε ,γιατί υπάρχει ένα όριο 33% ανά χώρα, σε σχέση με τα εμπορεύσιμα ομόλογά της.
Άρα, αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας είναι εξωφρενικό. Λέει “έχουμε καιρό έως τον Ιούλιο”. Ποιο καιρό μέχρι τον Ιούλιο; Πρέπει εδώ τώρα να τελειώνει αυτό μέχρι τέλη Φεβρουαρίου για να έχεις μια προοπτική να μπεις και στο πρόγραμμα αυτό»
Ενώ λίγη ώρα μετά στην τελευταία προεκλογική ομιλία στην Ξάνθη** (23/1/2015) ο κ. Βενιζέλος έλεγε απαντώντας στον κ. Τσίπρα:
«Έρχεται η χθεσινή απόφαση που λέει ότι θα διαθέσουμε ένα κολοσσιαίο ποσό μέσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, θα διαθέσουμε τους επόμενους 18 μήνες 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουμε κρατικά ομόλογα, να στηρίζουμε την αγορά, να ρίχνουμε τα επιτόκια και τα spreads. Να βοηθούμε τα κράτη, αλλά έμμεσα και την πραγματική οικονομία, γιατί αυτό θα αναβαθμίσει την αξιοπιστία, θα αναβαθμίσει τα χαρτοφυλάκια, θα στρέψει κεφάλαια σε παραγωγικές επενδύσεις, σε δουλειές. Άρα θα έχουμε ανάπτυξη και απασχόληση.
Αλλά η Ελλάδα θα είναι μέσα σε αυτό; Τι κατάλαβε ο κ. Τσίπρας; Κατάλαβε η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα αυτό από τον Ιούλιο του 2015. Και λέει, αφού τότε θα αρχίσει το πρόγραμμα αυτό, αν αρχίσει για την Ελλάδα, σημαίνει ότι έχουμε ως τότε καιρό. Τι έχουμε ως τότε καιρό; Για να συμβεί τι; Να πάρουμε τις δόσεις που μας χρωστάνε από το 2014, 10,7 δισ. ευρώ; Να αναπνεύσει η οικονομία; Να βγούμε από το μνημόνιο; Να ξαναγυρίζουμε σιγά – σιγά στις αγορές; Να γίνουμε ισότιμοι; Να παίρνουν οι τράπεζές μας φθηνό χρήμα από τη Φρανκφούρτη και όχι από την Τράπεζα της Ελλάδος;
Όλα αυτά μπορεί να περιμένουν μέχρι τον Ιούλιο; Ξέρετε γιατί πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο – Αύγουστο; Γιατί τότε θα πρέπει να εξοφλήσουμε τα ομόλογα που έχει τώρα στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά τα οποία λήγουν για να δει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν η Ελλάδα είναι συνεπής, αν εξοφλεί τις υποχρεώσεις της, εάν τηρεί τους κανόνες, ώστε αυτά που θα εξοφληθούν εν μέρει να αντικατασταθούν με κάποια νέα ομόλογα. Αυτό είναι όλο.»
Αυτά είχαν ειπωθεί στις 23 Ιανουαρίου 2015, δυο ημέρες πριν τις εκλογές, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τότε λίγοι έδωσαν σημασία στις προειδοποιήσεις του κ. Βενιζέλου. Πολλοί ψήφισαν με ενθουσιασμό τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα. Σήμερα μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε καλύτερα τη δύσκολη σχέση αλήθειας και δημοκρατίας.