Το σύνηθες αντεπιχείρημα για την επιμονή των χωρών του Βορρά να επιβάλλουν πολιτικές λιτότητας στις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης είναι ότι δεν γνωρίζουν τι επίπτωση έχουν στις κοινωνίες και δεν μπορούν να αντιληφθούν το βάρος που πέφτει στις πλάτες των πολιτών.
Οι σκεπτικιστές σημειώνουν πως μόνο οι χώρες που έχουν υποστεί προγράμματα διάσωσης μπορούν να μιλήσουν γι' αυτά. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι έχει κάθε λόγο να μιλάει από τη στιγμή που η χώρα του βρέθηκε στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, υποχρεώθηκε να μπει σε πρόγραμμα και τώρα κατάφερε να απεγκλωβιστεί και να επιστρέψει στις αγορές, αφού προηγουμένως αποπλήρωσε τα δάνειά της.
Μιλώντας στο CNBC, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έστειλε μήνυμα προς την Ελλάδα – μόνο που δεν εμπεριέχει σκληροπυρηνική ρητορική, αλλά προτρεπτικό και... διδακτικό χαρακτήρα. «Υπάρχει ένα μάθημα που η Ελλάδα μπορεί να πάρει και αυτό έρχεται από τη χώρα μου, την Ιρλανδία. Φυσικά και καταλαβαίνουμε και σεβόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, από ανθρωπιστικής άποψης. Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο και χώρο και η Ευρώπη της προσφέρει και τα δύο», σημείωσε αρχικά.
Η Ιρλανδία πήρε με τη σειρά της πρόγραμμα διάσωσης, αλλά κατάφερε να εξέλθει από αυτό το 2013, ενώ πέρυσι κατέκτησε την επίζηλη θέση τής περισσότερο αυξανόμενης οικονομίας εντός της Ευρωζώνης, με άνοδο του ΑΕΠ της κατά 4,8%. Για την Ιρλανδία η μόνη διέξοδος, σύμφωνα με τον Κένι, ήταν να ξεπεράσει τις απαιτήσεις της Τρόικα και να πάει ακόμη πιο μακριά τις δικές της απαιτήσεις.
«Δεν μείναμε προσκολλημένοι στους κανόνες, με την έννοια ότι χτίσαμε μια σχέση με την Τρόικα και ουσιαστικά κάναμε καλύτερες προτάσεις από αυτές που μας έκαναν εκείνοι. Έτσι υπήρξε πρόοδος. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε τα δάνεια που λάβαμε από το ΔΝΤ και να δανειστούν χρήματα από τις διεθνείς αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια».
Κι όπως σημειώνει το CNBC, τούτο έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που η Ελλάδα διαχειρίστηκε τις σχέσεις της με τους εταίρους και δανειστές της στην Ευρωζώνη, έπειτα από διάφορες δημόσιες δηλώσεις που όξυναν τα πνεύματα. Όλα αυτά μπέρδεψαν τα πράγματα και οδήγησαν στις φήμες ότι η Ελλάδα είναι κοντά στο να λάβει και τρίτο πακέτο διάσωσης, καίτοι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης το αρνούνται.
Σύμφωνα με τον Κένι, η διαδικασία που ακολούθησε η Ιρλανδία στις σχέσεις της με την Ευρώπη ήταν μια «εποικοδομητική δέσμευση» και αυτό ακριβώς είναι που προτείνει στην Ελλάδα να ακολουθήσει με τη σειρά της. «Αν και ήταν δύσκολα για τη χώρα μου, εντέλει τα κέρδη έχουν αρχίσει να φαίνονται έπειτα από τέσσερα χρόνια. Το είπα και στον Αλέξη Τσίπρα – ιδού το μάθημα που μπορεί να λάβει η Ελλάδα από μια μικρή χώρα, έτσι ώστε να χτίσει ξανά την οικονομία της στο μέλλον».