Απολύτως βέβαιη παρουσιάζεται η χρεοκοπία της Ελλάδας σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN στο οποίο παρουσιάζονται στοιχεία από τα «στοιχήματα» επενδυτών με CDS. Tην ίδια ώρα έκθεση της Μorgan Stanley, εμπιστεύεται την βούληση της Ευρώπης για βοήθεια, προτρέποντας τους πελάτες της να μην ανυσηχούν.
«Ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας είναι σχετικά μικρός φέτος. Για όσον καιρό η Ελλάδα έχει έναν πρωτεύοντα προϋπολογισμό που εμφανίζει έλλειμμα, δηλαδή για εμάς έως το τέλος του 2012, δεν υπάρχει πραγματικά λόγος για σκόπιμη αναδιάρθρωση του χρέους», σημειώνουν οι αναλυτές του Morgan Stanley σε ανακοίνωση προς τους πελάτες του οίκου.
«Εξάλλου όσο ο κίνδυνος μετάδοσης (της κρίσης) είναι υψηλός (τους έξι με εννέα προσεχείς μήνες), η Ευρώπη θα θέλει να αποφύγει ένα γεγονός αυτού του είδους», προσθέτουν.
Εκτίμηση της Morgan Stanley είναι πως η Ελλάδα έχει τη βούληση να υποβληθεί σε ένα πρόγραμμα λιτότητα και η Ευρώπη έχει ισχυρή θέληση να καταβάλει νέες δόσεις βοήθειας.
Επιπλέον πιο μακροπρόθεσμα, μόλις ο πρωτεύων προϋπολογισμός (εκτός της εξυπηρέτησης του χρέους) εμφανίσει εκ νέου πλεόνασμα, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Αθήνα θα μπορεί να αποφασίσει υπέρ μιας αναδιάρθρωσης του χρέους της «κυρίως αν γίνει προφανές ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι πάρα πολύ αργός για να υποστηριχθεί το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους».
Στο ακριβώς αντίθετο πνεύμα κινείται δημοσίευμα του CNN το οποίο υποστηρίζει πως η χρεοκοπία της Ελλάδας ειναι σχεδόν 100% σίγουρη, επικαλούμενο επαγγελματίες της αγοράς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επενδυτές που συνομολογούν συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών, στοιχήματα δηλαδή για το αν θα υπάρξει ή όχι πτώχευση μιας χώρας, τιμολογούν σε σχεδόν 100% (99,9%) την πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων του ελληνικού χρέους.
Στοιχεία της εταιρείας ερευνών Markit που παραθέτει το CNN δείχνουν ότι η πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων του πορτογαλικού χρέους ανέρχεται στο 62%, του ιρλανδικού χρέους στο 51%, του ιταλικού χρέους στο 33% (πριν από την ανακοίνωση της υποβάθμισης από την S&P) και του ισπανικού χρέους στο 28%.
Οπως αναφέρει το CNN η πτώχευση της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν το χρέος και των άλλων προβληματικών ευρωπαϊκών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ετσι, ενώ η Ελλάδα έχει εξωτερικό χρέος 300 δισ. ευρώ, που πιστεύεται ότι είναι ως επί το πλείστον στα χέρια των ευρωπαϊκών τραπεζών, αθροιστικά το χρέος και των πέντε ανωτέρω κρατών ανέρχεται σε 2,8 τρισ. ευρώ.