Οι επενδυτές και οι παρατηρητές των εξελίξεων στην Ευρωζώνη έμειναν την Τρίτη να ξύνουν τα κεφάλια τους, μετά τα αντιφατικά μηνύματα που τους ήρθαν για την πιθανότητα να πάρει, τελικά, η Ελλάδα και τρίτο πακέτο στήριξης από τους δανειστές της.
Όλα ξεκίνησαν από τη δήλωση του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίτος που έκανε λόγο για συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης για παροχή νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα που θα κινηθεί μεταξύ 30-50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το CNBC αναφέρει πως η συγκεκριμένη δήλωση δεν επιβεβαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ και η εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ απαρνήθηκε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα και κάπως έτσι, σημειώνει η δημοσιογράφος Holly Ellyatt, χοντραίνει περισσότερο γύρω από το θέμα.
Οικονομική ανάγκη
Αυτό που είναι αυταπόδεικτο και ουδείς το αντικρούει είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα οικονομική βοήθεια – μεγαλύτερη από αυτή που της παρέχεται-, αλλά οι συζητήσεις για τρίτη βοήθεια δεν μπορούν παρά να εκπλήξουν κάποιους, «Έχουν περάσει μόλις δύο εβδομάδες από τότε που η Ελλάδα συμφώνησε με τους πιστωτές της να επεκτείνει κατά τέσσερις μήνες το πρόγραμμά της με σκοπό να δώσει στη χώρα το χρόνο να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της», σημειώνει με νόημα το άρθρο.
Οι αναλυτές απαντούν
Η επίδραση που είχαν οι φήμες στους ανθρώπους της αγοράς ήταν σημαντική. Ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής της της Ava Trade είπε στο CNBC: «Στην Ευρώπη, η μοναδική χώρα που της αρέσει να μένει στα πρωτοσέλιδα είναι η Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ συνεχίζει να κάνει κάποιες τολμηρές δηλώσεις, ενώ δεν είναι και λίγες οι δηλώσεις από την μεριά των δανειστών».
Στο μεταξύ ο Aslam σημειώνει πως μέχρι το τέλος του μήνα η Ελλάδα θα δεινοπαθήσει να χρηματοδοτήσει τα έξοδά της. Με δεδομένο πάντα πως δεν μπορεί να υπολογίζει στην τελευταία δόση του δεύτερου πακέτου (ύψους 7,2 δισ. ευρώ), από τη στιγμή που δεν προχωράει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Από την μεριά του, ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets, σημειώνει: «Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. «Η Ελλάδα, ιδιαιτέρως, εξακολουθεί να αποτελεί αιτία ανησυχίας με τις αντιφατικές αντιδράσεις που προέρχονται από την Αθήνα, σε σχέση με την προθυμία της κυβέρνησης να τηρήσει τη συμφωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά. Υπάρχει ένα εμφανές πισωγύρισμα των πολιτικών της Αθήνας να τηρήσουν τους όρους της τρέχουσας συμφωνίας διάσωσης».
Βρόμικο παιχνίδι
Στο μεταξύ, σημειώνει το άρθρο, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη δεν είναι στο καλύτερο σημείο τους,. Το Σαββατοκύριακο υπήρξε δημόσια διαμάχη με την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ και η Γερμανία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παίζει «βρόμικο παιχνίδι. Οι Γερμανοί φαίνεται να έχουν βαρεθεί με το ελληνικό δράμα που δεν λέει να τελειώσει, ενώ ένας Γερμανός πολιτικός είπε την προηγούμενη εβδομάδα στο CNBC πως ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν προσβλητικός κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
Η Ελλάδα παίζει επικίνδυνα
Για να καταλήξει το άρθρο: «Μπορεί η Κομισιόν να παρενέβη για να διατηρήσει την ενότητα, ωστόσο η Ελλάδα παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι που μπορεί να την αποξενώσει από τους γείτονές της. Δεδομένου ότι επιδιώκει να μειώσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που της επιβλήθηκαν μετά τις δύο διασώσεις που δέχθηκε. Την ίδια στιγμή χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που ακολούθησαν παρόμοια προγράμματα και εφάρμοσαν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν, δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να έχει προνομιακή μεταχείριση, κάτι που διατείνονται πως συμβαίνει αυτή τη στιγμή».