Την απαισιοδοξία τους για τις εξελίξεις εντός της Ευρωζώνης, με πρωταγωνίστρια του δράματος την Ελλάδα, φανερώνουν οι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές σε γκάλοπ που διεξήγαγε το EBI (Euro Break-Up Index).
Το γκάλοπ διεξήχθη μεταξύ 26-28 Φεβρουαρίου, άρα ήταν νωπή ακόμη η συμφωνία των Βρυξελλών για τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, και πήραν μέρος 980 επενδυτές – οι περισσότεροι εξ αυτών από τη Γερμανία.
Τα αποτελέσματα είναι άκρως δηλωτικά του κλίματος που υπάρχει στις αγορές, καθώς το συμπέρασμα που εξάχθηκε από την έρευνα είναι ότι σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια έχει αυξηθεί η ανησυχία για διάλυση της Ευρωζώνης, αλλά και για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Συγκεκριμένα, το 38% των θεσμικών επενδυτών απάντησαν πως βλέπουν πολύ πιθανή τη διάλυση της νομισματικής ένωσης τους επόμενους 12 μήνες. Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2013, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο, σε αντίστοιχη έρευνα, μόλις το 24,3% έβλεπε μπροστά του το απευκταίο σενάριο της διάλυσης.
Παρά το γεγονός ότι η σύγκρουση, έστω και πρόσκαιρα, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της αποσοβήθηκε με την τετράμηνη παράταση, οι επενδυτές δεν διαβλέπουν φωτεινό μέλλον για κανένα από τα δύο μέρη: ούτε για την Ευρωζώνη, ούτε για την Ελλάδα. Όπως τόνισε ο Σεμπάστιαν Βάνκε, ανώτερος αναλυτής, «το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι πειστικό. Είναι πλέον βέβαιο πως το Grexit θα γίνει ένα σταθερό θέμα συζήτησης μεταξύ των επενδυτών τους επόμενους μήνες».
Βάσει της έρευνας, οι πιθανότητες που έδωσαν οι ερωτηθέντες για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με προηγούμενη μέτρηση. Το 37,1% θεωρεί πως ένα Grexit είναι πιθανό, όταν πριν από μήνες καταγραφόταν μόλις το 22,5% που έκλεινε προς αυτή την αρνητική εκδοχή. Όπως σημειώνει το Reuters, μια αντίστοιχη έρευνα που έκανε το πρακτορείο στα μέσα Φεβρουαρίου, μεταξύ οικονομολόγων, έδειχνε πως ένας στους τέσσερις έβλεπαν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.