Για την διαγραφή χρέους της Ελλάδας και το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε στη Θεσσαλονίκη, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.
Ο υπουργός ομιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε πως πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των όσων εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλική. Προσέθεσε πως στόχος της κυβέρνησης παραμένει η «διαγραφή μεγάλου μέρους του [δημόσιου] χρέους», καθώς «μόνο με απομείωση θα γίνει βιώσιμο».
Άφησε όμως να εννοηθεί πως η Αθήνα ίσως θα χρειαστεί να συμβιβαστεί με μια ενδιάμεση λύση, παραδεχόμενος πως «από κει και πέρα» απαιτείται σκληρή διαπραγμάτευση «για να καταλήγεις στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο κ. Στρατούλης επισήμανε πως το θέμα «δεν είναι να ζητήσουμε νέα δάνεια», αλλά «να υπάρξει μια αναπτυξιακή συμφωνία» για την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ο κ. Στρατούλης επαναβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να γίνει καμία μείωση κύριων ή επικουρικών συντάξεων, λέγοντας μάλιστα και πως αρνήθηκε να υπογράψει την προϋπάρχουσα υπουργική απόφαση που θα επέφερε μείωση 7% στις επικουρικές.
Για τα ασφαλιστικά Ταμεία, τόνισε πως υπάρχουν χρήματα, και εκτίμησε ότι με τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εισρεύσουν 400 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης.
Απέδωσε την εκτίμησή του στις ευνοϊκές πρόνοιες της νέας ρύθμισης, όπου όλοι θα έχουν δικαίωμα χρήσης του αριθμού των 100 δόσεων, θα υπάρξει μείωση στα επιτόκια και θα υπάρχει μείωση ή και διαγραφή των προσαυξήσεων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που επιλέγει ο οφειλέτης. Επανέλαβε επίσης πως θα επανέλθει η 13η σύνταξη για συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ, η οποία – όπως είπε – θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2015.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως στόχος είναι η σταδιακή αποκατάστασή του μέσα στο 2016, ενώ προανήγγειλε πως το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο επόμενο 15ημερο.