Οι επτά γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο -Βοήθησαν τις επόμενες γενιές [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι επτά γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο -Βοήθησαν τις επόμενες γενιές [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι γυναίκες που αντιστάθηκαν στις αντιλήψεις δεκαετιών ή και αιώνων. Γυναίκες που με το έργο τους, εν γνώσει τους ή όχι, άλλαξαν τον κόσμο και βοήθησαν τις επόμενες γενιές.

Επιστήμονες, συγγραφείς, ακτιβίστριες, ή ακόμη και μαθήτριες, αυτές είναι, σύμφωνα με το CNN, οι επτά γυναίκες οι οποίες με τον τρόπο τους άφησαν το σημάδι τους στον κόσμο.

Οι επτά γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο -Βοήθησαν τις επόμενες γενιές [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Χάριετ Μπίτσερ Στόου, συγγραφέας, έκανε καμπάνια κατά της δουλείας

Το πιο γνωστό βιβλίο της, «Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά», έδωσε δημοσιότητα στην εκστρατεία κατά της δουλειάς. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Αβραάμ Λίνκολν την υποδέχθηκε στο Λευκό Οίκο λέγοντας «Ωστε εσύ είσαι η μικροσκοπική γυναίκα που έγραψε το βιβλίο το οποίο ξεκίνησε αυτό το μεγάλο πόλεμο», αναφερόμενος στον εμφύλιο.

Οι επτά γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο -Βοήθησαν τις επόμενες γενιές [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Εμελιν Πάνκχερστ, επικεφαλής του κινήματος για την ψήφο των γυναικών

Η Βρετανίδα σουφραζέτα ίδρυσε την Κοινωνική και Πολιτική Ενωση γυναικών, το οποίο ήταν γνωστό για τους ακραίους τρόπους διαμαρτυρίας, καθώς τα μέλη του αλυσοδένονταν στις γραμμές τρένου ή έκαναν απεργίες πείνας. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να δει το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα. Πέθανε τρεις εβδομάδες πριν περάσει ο νόμος που έδινε στις γυναίκες ίδια δικαιώματα ψήφου με τους άνδρες.

Οι επτά γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο -Βοήθησαν τις επόμενες γενιές [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Αννα Φρανκ, συγγραφέας του ημερολογίου του Ολοκαυτώματος

Το ημερολόγιο της 13χρονης Εβραίας μαθήτριας, ενώ κρυβόταν στο Αμστερνταμ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, είναι από τα βιβλία που έχουν διαβαστεί περισσότερο στον κόσμο, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα. Εχει μεταφραστεί σε 67 γλώσσες και έχει γίνει ταινία, αλλά και θεατρικό έργο, ενώ το σπίτι της έγινε μουσείο. Πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν το 1954, μερικές εβδομάδες πριν από την απελευθέρωσή του.

Οι επτά γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο -Βοήθησαν τις επόμενες γενιές [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Σιμόν ντε Μποβουάρ, φιλόσοφος

Το βιβλίο της «Δεύτερο φύλο» έγινε ορόσημο για το φεμινισμό. Ανέλυσε την αντιμετώπιση και την αντίληψη των γυναικών κατά την ιστορία και θεωρήθηκε τόσο αμφιλεγόμενο που το Βατικανό το έβαλε στη λίστα με τα απαγορευμένα βιβλία. Με το σύντροφό της, Ζαν Πολ Σαρτρ, υπήρξαν από τους πιο σημαντικούς στοχαστές του 20ου αιώνα.

Οι επτά γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο -Βοήθησαν τις επόμενες γενιές [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ρόσαλντ Φράνλιν, επιστήμονας που βοήθησε στην αποκωδικοποίηση του DNA

Η Βρετανίδα χημικός και ερευνήτρια είχε βασικό ρόλο στην αποκάλυψη της δομής του DNA. ΟΙ φωτογραφίες της του διπλού έλικα χρησιμοποιήθηκαν από τους επιστήμονες Φράνσις Κρικ, Τζέιμς Γουότσον και Μορίς Γουίλκινς, οι οποίοι το 1962 βραβεύθηκαν με Νόμπελ. Η ίδια δεν πρόλαβε να τιμηθεί. Είχε πεθάνει από καρκίνο στις ωοθήκες το 1958, στα 37 της χρόνια.

Οι επτά γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο -Βοήθησαν τις επόμενες γενιές [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Μπίλι Τζιν Κινγκ, θρύλος του τένις με 39 τίτλους σε Γκραν Σλαμ

Η Αμερικανίδα υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες παίκτριες που έχει εμφανιστεί ποτέ στα κορτ του Γουίμπλεντον, κατακτώντας 20 τίτλους. Ομως, είναι πιο γνωστή για το ματς «Η μάχη των φύλων», κόντρα στον Μπόμπι Ριγκς το 1973. Εκεί η 29χρονη κέρδισε τον 55χρονο, σε μία αναμέτρηση που είδαν 50 εκατομμύρια τηλεθεατές. Αργότερα δημιούργησε τη γυναικεία Ενωση Τένις και έκανε εκστρατεία για να παίρνουν οι γυναίκες τα ίδια πριμ με τους άνδρες.

Οι επτά γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο -Βοήθησαν τις επόμενες γενιές [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Γουανγκάρι Μαατάι, ίδρυσε το Κίνημα της Πράσινης Ζώνης

«Οταν φυτεύουμε δέντρα, φυτεύουμε σπόρους ειρήνης και ελπίδας», είχε πει το 2004 λαμβάνοντας το Νόμπελ Ειρήνης. Η περιβαλλοντολόγος από την Κένυα ίδρυσε το Κίνημα της Πράσινης Ζώνης το 1977, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τις γυναίκες της υπαίθρου, που ανέφεραν ότι τα ρέματα στέρευαν, οι προμήθειες τροφίμων ήταν λιγότερο ασφαλής και έπρεπε να περπατούν περισσότερο από ποτέ για να μαζέψουν ξύλα. Από τότε το κίνημα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, κάνοντας εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ