Το 2001, όταν η Τουρκία βρέθηκε στη μέση μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, ένας Τούρκος οικονομολόγος που δεν είχε καμία δέσμευση με τα πολιτικά κόμματα και ούτε φιλοδοξούσε να παίξει ρόλο στο κομματικό παιχνίδι έδωσε τα «φώτα» του για το πώς η χώρα θα έβγαινε από τη στενωπό.
Στην αρχή κανείς δεν άκουσε τον Κεμάλ Ντερβίς, θεωρώντας πως ήταν ανώριμος ως προς τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας του, παρά την 22χρονη θητεία του στην «Παγκόσμια Τράπεζα». Τελικώς, οι λύσεις που πρότεινε (πρόγραμμα σταθερότητας και βαθιές μεταρρυθμίσεις) υποστηριζόμενος από το ΔΝΤ, απέφεραν αποτελέσματα. Τώρα, ο Ντερβίς, με την απόσταση που τον χωρίζει από την Ελλάδα, άρα ως αντικειμενικός κριτής, καταθέτει την άποψή του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Αυτή τη στιγμή είναι διευθυντής του προγράμματος «Παγκόσμιας Οικονομίας και Ανάπτυξης» του φημισμένου Ινστιτούτου Brookings.
O Ντερβίς, από την Ουάσινγκτον όπου διαμένει, μίλησε στην τηλεόραση του Alpha και μέρη αυτής της συνέντευξης αναμεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Η κριτική του Τούρκου οικονομολόγου για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι αξιοσημείωτη: «Το πρόγραμμα, κατά μεγάλο μέρος, φτιάχτηκε από ανθρώπους που ζουν εκτός Ελλάδας, άρα δεν γνωρίζουν τις συνθήκες της χώρας. Δεν δούλεψε διότι οι αναλύσεις, οι υπολογισμοί και οι προβλέψεις έγιναν από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, της Κομισιόν και κάποιους άλλους που αποδείχθηκε πως έκαναν λάθος».
Ο Ντερβίς θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να ανοίξει την πόρτα των σοβαρών διαπραγματεύσεων που μπορεί να οδηγήσουν στη βελτίωση του προγράμματος. «Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ''δώστε μας κι άλλα χρήματα'', αλλά ''δώστε μας χρόνο για να σχεδιάσουμε ξανά το πρόγραμμα''. Παραδέχεται πως είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη ενός προγράμματος, η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η καλή συνεργασία με τους Ευρωπαίους, απλώς έχουν διαφορετικές ιδέες για το πώς θα γίνει αυτό. Θα δείξει ο καιρός αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο ή άδικο».
Τη στιγμή που η απαισιοδοξία «σκεπάζει» τη σκέψη όλων των αναλυτών για τις προοπτικές της Ελλάδας, ο Ντερβίς απαντάει με θετικό πνεύμα. «Μπορεί να βρεθεί λύση. Ποια είναι η συνταγή για την Ελλάδα; Χρειάζεται μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, χαμηλά επιτόκια αποπληρωμής και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Επιπλέον χρειάζεται δομικές αλλαγές, αλλά εκείνες που θα πραγματικά θα βοηθήσουν».
Στην ερώτηση αν ο Γιάνης Βαρουφάκης, οικονομολόγος και ο ίδιος και λιγότερο πολιτικός, θα τα καταφέρει, ο Ντερβίς απαντάει: «Θα το δούμε τους επόμενους μήνες αν ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας θα τα καταφέρουν με τις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε είναι συμβατές και με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Νομίζω πως κάθε Έλληνας, ανεξάρτητα του τι πιστεύει, πρέπει να δώσει στον Τσίπρα μια ευκαιρία».