Στην Καραγιώργη Σερβίας και στην Κοραή θα οριστικοποιηθούν οι όροι και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των πρώτων νομοσχεδίων, για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση οφειλών, που θα φτάσουν στη Βουλή ως την Τετάρτη, την ώρα που εκδηλώνονται οι πρώτες γκρίνιες από τη Φρανκφούρτη για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
«Κανονικά ένα τέτοιο νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ, η οποία δεν είναι δεσμευτική», σημειώνουν κύκλοι της ΕΚΤ, χωρίς να κρύβουν την ενόχληση τους για το ότι το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας δεν έχει ενημερώσει ακόμα για τις προθέσεις του. Η άποψη της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν χρειάζεται να ενημερωθεί η Φρανκφούρτη, αφού το πλαίσιο δεν προκαλεί προβλήματα στην ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, η «ομπρέλα» θα μείνει ανοικτή για κατοικίες αξίας ως 300.000 ευρώ, ενώ θα τεθεί πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος στις 50.000 ευρώ, καθώς και όριο 500.000 ευρώ για τη συνολική αξία της οικογενειακής ακίνητης περιουσίας.
Πιο σύνθετη φαίνεται ότι είναι, η περίπτωση της ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, αφού θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι ενστάσεις των Ευρωπαίων. Σύσκεψη δεν έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως είχε δηλώσει ο Γ. Βαρουφάκης, ωστόσο θα γίνει τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη δυνατότητα υπαγωγής, ενώ τελικά θα προβλεφθεί και ειδικό μπόνους- πιθανώς έκπτωση φόρου- για όσους ήταν συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις των δύο τελευταίων ετών.
Όσον αφορά στο σχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο (παροχή δωρεάν ρεύματος, σίτισης κ.λ.π.), αλλά θα πρέπει να εξειδικευθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους, σε σύσκεψη στο ΓΛΚ μεταξύ του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θ. Φωτίου. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει δεσμευθεί να μην προχωρήσει μονομερώς σε κινήσεις που ανατρέπουν τις δημοσιονομικές ισορροπίες.