Ο Γιάνης Βαρουφάκης εμμένει στην άποψή το πως η Ελλάδα θα χρειαστεί μια «νέα ρύθμιση» για το χρέος της μέσα στο καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται πως αυτή η ιδέα δεν πρόκειται να... ψυχαγωγήσει τους διεθνείς πιστωτές.
Μιλώντας στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, η οποία θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, επισήμανε πως η Ελλάδα θα απαιτήσει μια νέα διεθνή συμφωνία για το χρέος, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που είναι σχεδόν 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Λέει χαρακτηριστικά πως η πληρωμή θα ήταν αδύνατη χωρίς μια διαπραγμάτευση που θα πήγαινε πέραν της τετράμηνης παράτασης, ενώ πρόσθεσε με νόημα πως η Αθήνα δεν θα επιδιώξει ένα «κούρεμα» ή «διαγραφή» του χρέους.
«Όχι! Το κούρεμα είναι μια βρόμικη λέξη. Το έχω καταλάβει πλέον. Όπως εμείς δεν θέλουμε να ξανακούσουμε τη λέξη ''Τρόικα'', έτσι και οι διεθνείς πιστωτές μας δεν θέλουν να ακούν για ''διαγραφή χρέους''. Το έχω καταλάβει αυτό».
Μια προϋπόθεση για την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος για την Ελλάδα, ήταν να μην αναφέρονται πλέον ως «Τρόικα» οι τρεις πιστωτές της Ελλάδας: το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Κατά τον κ. Βαρουφάκη, πάντως, υπάρχουν και άλλες λύσεις («ευφυείς λύσεις», τις αναφέρει) και αυτές έχουν να κάνουν με τα ομόλογα που συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη. Έτσι, όπως σημειώνει, οι πιστωτές μας θα είχαν έντονο ενδιαφέρον για την οικονομία της Ελλάδας και την πρόοδο αυτής.
Ο Σόιμπλε και οι φιλίες
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν έκανε νέους Ευρωπαίους φίλους από τη στιγμή που ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Το Eurogroup είναι ακριβώς το σημείο όπου σφυρηλατούνται γρήγορα φιλίες». Αντέτεινε, όμως, πως οι συζητήσεις του ήταν άκρως «πολιτισμένες» σε σχέση με αυτό που θέλουν να παρουσιάσουν κάποια ΜΜΕ. Σε επίμονη ερώτηση για τις σχέσεις του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απάντησε: «Τον βρίσκω συναρπαστικό χαρακτήρα και είναι προς τιμήν μου που τον γνώρισα. Εκτιμώ την ανοικτή ανταλλαγή απόψεων που είχαμε».
Το βουνό του χρέους
Ο κ. Βαρουφάκης μιλάει επισταμένως για το χρέος της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή φτάνει στο 176% του ΑΕΠ, το υψηλότερο εντός της Ευρωζώνης. Ακόμη και το 2014 που υπήρξαν σημάδια ανάκαμψης, το ελληνικό χρέος είναι υπέρμετρα μεγάλο. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αποφαίνεται: «Οι μισθοί πέφτουν, οι τιμές πέφτουν. Πρόκειται για ένα φαινόμενο αποπληθωρισμού και σοβαρής ύφεσης». Συμπλήρωσε, δε, πως μόνο με επιστροφή στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, θα καταφέρει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το βουνό του χρέους που έχει μπροστά της.
«Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε. Όσο το ονομαστικό ΑΕΠ πέφτει συνεχώς, το βουνό του χρέους μας μεγαλώνει, παρά τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία πληρώνουμε. Πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα και το κλειδί είναι οι επενδύσεις». Τέλος, σημείωσε πως «αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι ότι κανένας από εμάς δεν ανήκει στο παλαιό σύστημα. Κανείς από εμάς δεν έχει δεχθεί ούτε μια δεκάδα. Με αυτή την έννοια είμαστε ανεξάρτητοι».