Η υπογραφή παράτασης ισοδυναμεί με υπογραφή μνημονίου, ανέφερε ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το e-mail του διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών λέει με εύπεπτο τρόπο αυτό που λέει και το μνημόνιο.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Mega, επέκρινε την κυβέρνηση τονίζοντας ότι τα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει δημιουργούν μεγάλες απώλειες στα έσοδα του κράτους. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, ανέφερε ακόμη ότι «οι δανειστές βάζουν την Ελλάδα να φωνάξει δυνατά ότι υπογράφει τους κανόνες του μνημονίου».
Αναφερόμενος στο τελευταίο Eurogroup στο οποίο παρέστη ως υπουργός Οικονομικών, το Δεκέμβριο, είπε ότι «η αίθουσα πάγωσε όταν τους είπαμε ότι θα μείνουμε από ρευστό», ενώ μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις για παράταση πρόσθεσε ότι η Φινλανδία επέμενε για ένα μήνα και ήταν αντίθετη στην τρίμηνη.
«Αν δείτε το email Βαρουφάκη είναι οι δεσμεύσεις του μνημονίου με τις τεχνικές ασάφειες που εξυπηρετούν στο εσωτερικό», ανέφερε ακόμη και πρόσθεσε ότι: «Θα έχουμε σκίσει το μνημόνιο όταν βρούμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης», αναφέροντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία.
Αναφερόμενος στο πώς η Ελλάδα έφτασε στην «ασφυκτική» δίμηνη παράταση από το Eurogroup του Δεκεμβρίου, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι Φινλανδοί ζητούσαν μόνο για ένα μήνα και ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έβαλε στο τραπέζι τη δίμηνη παράταση ως συμβιβαστική λύση σε σχέση με τους τρεις μήνες που είχε ζητήσει η Αθήνα και συμφωνούσε και η ΕΕ. Η ΕΚΤ ζητούσε εξάμηνη παράταση, αλλά ο ίδιος το απέρριψε γιατί ήθελε να εισρεύσουν τα 7,2 δισ. ευρώ του Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. «εγώ ως Γκίκας Χαρδούβελης ούτε καν σκέφτηκα ότι εγκλωβίζω κάποιον, σκέφτηκα την χώρα μου, χρειαζόμασταν ρευστό», είπε.
Ο κ. Χαρδούβελης προειδοποίησε ότι υπάρχει «τρύπα» τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ στα κεφάλαια που απαιτούνται για την πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Το συνολικό μέγεθος της «τρύπας» για φέτος προσεγγίζει κατά τον ίδιο τα 10 δισ. ευρώ, εάν συνυπολογιστεί το αρχικό δημοσιονομικό κενό των 2,6 δισ. ευρώ, τα δύο δισ. ευρώ της υστέρησης εσόδων το πρώτο δίμηνο και τα δύο δισ. ευρώ που θα κοστίσει η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ.