Οι Ελληνες πρέπει να φέρουν πίσω τα χρήματά τους, να πουλήσουν τα σπίτια τους στο εξωτερικό, να αρχίσουν να πληρώνουν φόρους και να αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Και έτσι θα βγουν από την κρίση.
Αυτές τις συμβουλές δίνει, μέσω του Business Insider, στον ελληνικό λαό ο Γουλφ Ρίχτερ, σε ένα άρθρο με αρκετές δόσεις ειρωνείας. «Οι Ελληνες, οι φτωχοί, καταπιεσμένοι, βασανισμένοι από την Τρόικα Ελληνες, έβγαλαν από τις δικές τους τράπεζες 12 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στον Ιανουάριο μόνο, για να τα στείλουν εκτός χώρας, ή να τα κρύψουν στα ψυγεία τους, κορυφώνοντας τη φυγή κεφαλαίων που ξεκίνησε πριν από χρόνια. Οι Ελληνες υπήρξαν απασχολημένοι στο να μεταφέρουν τον πλούτο τους εκτός Ελλάδας και με άλλους τρόπους, αγοράζοντας σπίτια στο Βερολίνο και το Λονδίνο και επενδύοντας τα χρήματά τους αλλού με μυριάδες τρόπους», γράφει ο Ρίχτερ με κυνικό τρόπο.
«Η ΕΚΤ για να κρατήσει τις τράπεζές τους, τις στηρίζει μέσω του προγράμματος έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA), με πολλά δισεκατομμύρια, έτσι ώστε οι Ελληνες να μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν τα δικά τους χρήματα και να τα στέλνουν αλλού», προσθέτει.
Οι Ελληνες είναι διαβόητοι για το ότι δεν πληρώνουν τους φόρους τους, γράφει ο Ρίχτερ. Διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να επιβάλουν νέους φόρους για να αναπληρώσουν εκείνους που οι Ελληνες απλά αρνήθηκαν να καταβάλουν. Προσπάθησαν να πατάξουν συγκεκριμένες ομάδες φοροφυγάδων, κυνηγώντας τα «μικρά ψάρια» ή τους λίγους πλούσιους. Χωρίς αποτέλεσμα. Στους Ελληνες απλά δεν αρέσει να πληρώνουν τους φόρους τους. «Από αυτή την άποψη, μοιάζουν με την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Απλά αυτοί είναι καλύτεροι σε αυτό», συμπληρώνει.
«Οι Ελληνες δεν σκέφτονται καν να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, παρότι η κυβέρνηση έχει απελπιστική ανάγκη να τα πουλήσει για να βγει από την κρίση χρέους, να κινήσει την οικονομία προς τα εμπρός και να χρηματοδοτήσει τις σπάταλες κινήσεις της κυβέρνησης, στριμωγμένη ανάμεσα στη φυγή κεφαλαίων και τη φοροδιαφυγή
Για χρόνια, το θέμα ήταν να επιστρατεύουν με το ζόρι φορολογούμενους από άλλες χώρες, κυρίως τους Γερμανούς, αλλά επίσης τους Γάλλους όπως και άλλων χωρών μελών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Κανένας από αυτούς δεν ροτήθηκε, αλλά όλοι από αυτούς αναγκάστηκαν να πληρώσουν και να εγγυηθούν αυτό που οι ίδιοι οι Ελληνες απλά θα αρνούνταν να πληρώσουν».
Η Ιαπωνία είναι σε πολύ χειρότερη θέση, το χρέος της φτάνει στο 250% του ΑΕΠ αλλά εκεί ιδιώτες πάντα αγόραζαν το κρατικό χρέος και το κατέχουν σχεδόν εξ' ολοκλήρου, με μόλις το 5% να είναι σε ξένα χέρια, σημειώνει ο αρθρογράφος. Ποτέ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν θα πήγαινε ικετεύοντας στη Γερμανία ή αλλού για μία διάσωση. Το όποιο δημοσιονομικό φιάσκο αντιμετωπίζουν οι Ιάπωνες, το αντιμετωπίζουν μόνοι τους.
Στη συνέχεια, δίνει τις συμβουλές του προς τους Ελληνες για να βγουν από την κρίση. Ετσι, γράφει:
Αντί να βράζουν στη δική τους δυστυχία, οι Ελληνες πρέπει να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες. Ολα τους τα χρήματα. Πρέπει να καθαρίσουν τους λογαριασμούς τους στην Ελβετία, το Λουξεμβούργο και το Λονδίνο και να καταθέσουν αυτά τα χρήματα σε ελληνικές τράπεζες. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό θα λύσει αμέσως την τραπεζική κρίση.
Με αυτά τα χρήματα πρέπει να πληρώσουν τους φόρους. Και πρέπει να τους πληρώσουν για τα τελευταία 20 χρόνια, όλους, συμπεριλαμβανομένων και των προστίμων. Και πρέπει να το κάνουν με χαμόγελο. Αλλωστε, αυτό αφορά την Ελλάδα, τη χώρα για την οποία είναι τόσοι υπερήφανοι και τους χρειάζεται σε αυτή τη δύσκολη ώρα. Ετσι λύνεται η κρίση του προϋπολογισμού.
Οι Ελληνες πρέπει να πουλήσουν τα σπίτια τους σε Βερολίνο, Λονδίνο και αλλού. Πρέπει να ρευστοποιήσουν τις επενδύσεις τους σε άλλες χώρες και να επαναπατρίσουν αυτό τον πλούτο, να χτίσουν σπίτια, εργοστάσια, εμπορικά κέντρα και εταιρείες ίντερνετ στην Ελλάδα. Πρέπει να ξοδέψουν μερικά από αυτά τα χρήματα σε καταναλωτικά αγαθά. Πρέπει να επενδύσουν σε εταιρείες που σχεδιάζουν μοτοσικλέτες στην Ελλάδα, εγκαταστούν ηλιακούς συλλέκτες σε κάθε στέγη, εφευρίσκουν το νέο iPhone ή το επόμενο γκάτζετ. Και πρέπει να πληρώσουν κανονικά τους εργαζόμενους τους. Λύθηκε η οικονομική κρίση.
Και πρέπει να σταθούν στην ουρά και να συνωστίζονται για να αγοράσουν 100ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που η νέα κυβέρνηση ευχαρίστως θα εκδώσει από τη στιγμή που θα υπάρχουν αρκετοί αγοραστές για να ρίξουν τις αποδόσεις στο 2%. Και αυτοί οι Ελληνες αγοραστές πρέπει να το κάνουν με ένα πατριωτικό, περήφανο χαμόγελο. Επενδύουν στην αγαπημένη τους Ελλάδα μακροπρόθεσμα.
Τα έσοδα από αυτές τις μαζικές πωλήσεις ομολόγων θα πρέπει μετά να χρησιμοποιηθούν για να εξαγοραστεί όλο το δημόσιο χρέος που κατέχουν ιδρύματα σε άλλες χώρες, απαλλάσσοντας άλλους φορολογούμενους. Η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει τις καθυστερούμενες οφειλές σε προμηθευτές, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, σε όποια επιχείρηση χρωστά χρήματα και να το κάνει γρήγορα. Αυτό θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να πληρώσουν τους δικούς τους προμηθευτές και ένα τσουνάμι ρευστού θα πηγαίνει από τη μία επιχείρηση στην άλλη. Λύθηκε και η κρίση χρέους!
«Θα είναι μία υπερήφανη στιγμή στην ελληνική ιστορία. Οι Ελληνες θα ξέρουν ότι τα κατάφεραν μόνοι τους, σε χρόνο μηδέν και στο καλό η Τρόικα», συμπεραίνει ο Ρίχτερ, που ως εναλλακτική προτείνει την επιστροφή στη δραχμή.
«Αλλά αν η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, ή κάποια διεφθαρμένη κυβέρνηση, κάποια τραπεζική κλίκα ή κάποιοι ολιγάρχες βγάζουν τα χρήματα από τη χώρα για δικούς της σκοπούς, ή αν σπαταλιέται σε αχρείαστες σπατάλες για έργα με σκοτεινές προσφορές μεταξύ φίλων, η κυβέρνηση πρέπει να μετατρέψει τα ευρώ που απομένουν στην Ελλάδα σε δραχμές σε ένα σαββατοκύριακο και να αρχίζει να τυπώνει περισσότερες δραχμές για να χρηματοδοτηθεί, όπως η Ιαπωνία τυπώνει γεν. Και η κρίση χρέους θα λυθεί και πάλι», αναφέρει.
«Και αν οι Ελληνες το δουν ως κάτι δυσάρεστο και δεν το κάνουν;», διερωτάται. «Εδώ προκύπτει το ερώτημα. Γιατί τότε οι φορολογούμενοι σε άλλες χώρες να είναι τόσο ανόητοι ώστε να το κάνουν;», καταλήγει.