Την απόλυτη κατανόηση ότι «μια νέα κυβέρνηση, όπως η ελληνική, που έχει αναλάβει καθήκοντα πριν λίγες μόνον ημέρες, δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα» εκφράζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία,ο κ. Σαπέν υπογραμμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να εξοικειωθεί, για να μπορεί να παρουσιάσει ακριβή στοιχεία.
Αναφερόμενος στη συμφωνία που επήλθε στο Eurogroup για την Ελλάδα, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι υπήρξε πράγματι κίνδυνος αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, ωστόσο επιτεύχθηκε να κερδηθεί χρόνος, όχι για να τον αφήσει κανείς να περάσει, αλλά να τον εκμεταλλευτεί για να υπάρξει μαζί με τους Έλληνες πολιτικούς επεξεργασία ενός νέου προγράμματος, το οποίο, όπως σημείωσε, αφενός θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών και αφετέρου θα λαμβάνει υπόψη τους ευρωπαϊκούς κανόνες, με τους οποίους δεσμεύονται όλοι, η Ελλάδα όπως και όλοι οι άλλοι.
Ο κ. Σαπέν θεωρεί ότι μια κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για επιπλέον δαπάνες, όπως τώρα η κυβέρνηση στην Ελλάδα που θέλει να αποφασίσει επιπρόσθετες κοινωνικές δαπάνες, αλλά αυτές οι δαπάνες, πρόσθεσε, θα πρέπει να ισοσκελιστούν με άλλα μέτρα «και αυτή την αποστολή πρέπει να φέρουμε τώρα σε πέρας».
Οι πρώτες του εντυπώσεις από τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι θετικές. «Όλοι τους είναι ειλικρινείς άνθρωποι, που βρίσκονται στην πολιτική από πεποίθηση», προσθέτοντας ότι τώρα θα πρέπει να πετύχουν τη μετάβαση από την πολιτική συζήτηση στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, στην πραγματικότητα, κάτι που ποτέ δεν είναι απλό.
Κατά την άποψή του, η πρώτη πραγματικότητα την οποία θα πρέπει να αποδεχθεί η νέα κυβέρνηση είναι να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί με διεθνείς υποχρεώσεις οι οποίες πρέπει τώρα να τηρηθούν ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών και η χώρα του πρέπει τώρα να πράξει ανάλογα, όπως για τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό κάτω από το 3%, που σήμερα το υπερβαίνει, είπε πάντως ότι έχει κάνει κάποια πρόοδο.
Ανέφερε, επίσης, πως κάθε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα ιδιαίτερα προβλήματά της, τα οποία δεν είναι συγκρίσιμα, και όλες χρειάζονται το ίδιο μια οικονομική ανάπτυξη, για αυτό και απαιτούνται μεγαλύτερα περιθώρια στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που είναι μεν σωστό και απαραίτητο, πρέπει όμως να εφαρμόζεται με ευελιξία, διότι διαφορετικά αυτό το Σύμφωνο θα αποτελέσει «φρένο» στην οικονομική ανάπτυξη.