Ο δρόμος για την υποψηφιότητά της ως Προέδρου των ΗΠΑ φαίνεται να είναι στρωμένος με αγκάθια για τη φιλόδοξη Χίλαρι Κλίντον.
Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας Guardian -στο πλαίσιο έρευνας για την υπόθεση του σκανδάλου φοροδιαφυγής μέσω της τράπεζας HSBC στην Ελβετία- ότι το Ίδρυμα Κλίντον εξασφάλισε γενναίες δωρεές από φοροφυγάδες επιχειρηματίες, η εφημερίδα Independent έρχεται να ξεσκεπάσει άλλη μια κρυφή πτυχή χρηματοδότησης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ίδρυσε το 2001 ο σύζυγός της Μπιλ Κλίντον, αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τη θητεία του ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως αποκαλύπτει ο Independent, ξένα κράτη όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν που είχαν τεταμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δώρισαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Κλίντον, την περίοδο που η Χίλαρι κατείχε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης Ομπάμα. Την εποχή εκείνη, όπως τονίζει η εφημερίδα οι παραπάνω κυβερνήσεις των χωρών, είχαν τεταμμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι μια δωρεά που προήρθε από την κυβέρνηση της Αλγερίας το 2010, έπρεπε να έχει λάβει ειδική εξουσιοδότηση από το State Department, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Η δωρεά, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο που η κυβέρνηση στο Αλγέρι αναζητούσε πιο στενές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, αφορούσε το ποσό των 500 χιλιάδων δολαρίων και προοριζόταν για τα θύματα του φονικού σεισμού της Αϊτής τον Ιανουάριο του 2010.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Washington Post, το Ίδρυμα δήλωσε ότι όλες οι δωρεές διέπονται από μια συμφωνία του 2008. Αυτή τέθηκε σε εφαρμογή όταν η Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρική εκλογή.
Η Washington Post ανέφερε ότι το Ίδρυμα έχει αυξήσει τα έσοδά του σχεδόν κατά δυο δισεκατομμύρια δολάρια από την ίδρυσή του το 2001 μέχρι σήμερα.
Τα στοιχεία αυτά απειλούν ευθέως τις προεδρικές φιλοδοξίες της Χίλαρι Κλίντον καθώς εγείρουν ένα τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξεως, κατά πόσον δηλαδή είναι θεμιτό, το Ίδρυμα του συζύγου μιας εν ενεργεία Υπουργού να λαμβάνει δωρεές από ξένες κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.