Υπάρχει ο τσάρος της οικονομίας, μιας προσφιλής έκφραση για κάθε υπουργό που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, αλλά εσχάτως η Ελλάδα απέκτησε και τον τσάρο κατά της διαφθοράς. Με αυτό το χαρακτηρισμό οι New York Times παρουσιάσουν τον Παναγιώτη Νικολούδη.
Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς μίλησε στην αμερικανική εφημερίδα για τους στόχους του που είναι και βασικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης. Η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και η καταπολέμηση του παράνομου πλουτισμού των ήδη πλουσίων είναι στην κορυφή της ατζέντας και ο κ. Νικολούδης, ήδη, ξεσκονίζει περιπτώσεις που μέχρι τώρα είχαν μείνει ανέγγιχτες.
Οι περιπτώσεις με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπος είναι ενδεικτικές: υπήρχε ένας άνθρωπος που ζητούσε επίδομα ανεργίας και δήλωνε μηδενικό εισόδημα, τη στιγμή που είχε 300.000 ευρώ εκτός τραπεζικών λογαριασμών. Ένας άλλος δήλωνε εισόδημα 15.000 ευρώ, αλλά τελικά βρέθηκε να έχει περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορους λογαριασμούς. Κατά τον κ. Νικολούδη υπάρχουν άνθρωποι που προκάλεσαν ζημιά στο ελληνικό κράτος από τη στιγμή που δεν κατέβαλαν τους φόρους τους, ενώ οι περισσότεροι στραγγαλίζονταν από την καταβολή φόρων.
Λέει χαρακτηριστικά: «Δεν έχω τίποτα εναντίον των πλουσίων ανθρώπων. Είμαι εναντίον των ανέντιμων πλούσιων ανθρώπων. Και είμαι εδώ για να τους πιάσω». Όπως αναφέρει το άρθρο, η Ελλάδα για χρόνια είχε προσπαθήσει να επιτεθεί στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή: από τον μικρό ιδιοκτήτη ταβέρνας, έως τον ισχυρό ολιγάρχη της χώρας. Τώρα, είναι η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να διακηρύξει την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων. Κατά τον κ. Νικολούδη το πλεονέκτημα του Τσίπρα και της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ στην εξουσία και επομένως δεν έχει σχέση με συμφέροντα.
Ακόμη και ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως το να διορθώσει η Ελλάδα τα οικονομικά της, δεν είναι εύκολο έργο. Επομένως τίθεται το ερώτημα πόσο εύκολη ή, τουλάχιστον, πόσο γρήγορα θα καταφέρει η κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προς τους Ευρωπαίους πιστωτές της.
Οι μεγιστάνες
Η προσπάθεια της κυβέρνησης, κατά τον κ. Νικολούδη, είναι να καταβληθούν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αναδιαμόρφωση του συστήματος στο οποίο μέχρι τώρα οι Έλληνες μεγιστάνες κυριαρχούσαν στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας και πολλές φορές με σκοτεινές επιχειρηματικές πρακτικές. Το σημείο εκκίνησης θα είναι η είσπραξη των φόρων, έτσι ώστε να διαφανεί πως η Ελλάδα είναι μια χώρα δικαίου. «Ο 65χρονος Νικολούδης είναι ο άνθρωπος κλειδί σε αυτή την εκστρατεία καθαρισμού», σημειώνει η εφημερίδα. Γνώστης του αντικειμένου, ο κ. Νικολούδης, ως πρώην εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας, έχει διαχειριστεί επί δεκαετίες υποθέσεις που είχαν να κάνουν με ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπόριο πετρελαίου και διεφθαρμένων συμβάσεων. Αυτό που σκοπεύει να κάνει είναι να ρίξει το βλέμμα του στους ολιγάρχες. Προς το πάρον, πάντων, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη φοροδιαφυγή που φτάνει στα 76 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ελπίδα είναι ότι από τους 3.500 ελέγχους που έχει στα χέρια του (ύψους επτά δισεκατομμύρια ευρώ) θα καταφέρει το κράτος να συλλέξει, μέχρι το καλοκαίρι, περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν άλλες 22.000 περιπτώσεις, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα μελετηθούν άμεσα.
Στην Ελβετία
Το πρόβλημα είναι ότι μεγάλο μέρος του αδήλωτου πλούτου βρίσκεται εκτός Ελλάδας, κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, στους οποίους το κράτος δεν έχει πρόσβαση. Η περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ είναι ενδεικτική. Συνολικά υπάρχουν πάνω από 2000 λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες, ενώ η εκτίμηση είναι ότι περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρας. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, παρά τον διπλασιασμό των φόρων, η αναποτελεσματικότητα είσπραξής τους και το σύστημα δικαιοσύνης της Ελλάδας, παρεμποδίζουν την πρόοδο. Ο Χάρης Θεοχάρης, έχοντας περάσει από κυβερνητικό πόστο και ήταν επιφορτισμένος με τη συλλογή φόρων έχει να πει πολλά: «Υπήρξε περίπτωση ανθρώπου με πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων ευρώ, ένας πλούσιος Έλληνας πολίτης που δεν πλήρωνε τους φόρους που του αναλογούσαν. Όταν έφτασε η υπόθεση στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε ποτέ καθώς δηλώθηκε πως είχε πεθάνει». Το συμπέρασμα είναι ότι οι πιέσεις που ασκούν οι πλούσιοι, σε συνδυασμό με τις πολιτικές πιέσεις επενεργούν αρνητικά.
Το άρθρο σημειώνει εκ νέου τη δέσμευση του Τσίπρα να ελέγξει τις ισχυρές οικογένειες που όλα αυτά τα χρόνια δρούσαν σε κρίσιμους τομείς όπως στις τράπεζες, τη ναυτιλία, το πετρέλαιο και τις κατασκευαστικές εταιρείες. Οι συγκεκριμένοι ολιγάρχες δρούσαν μέσα σε ένα κλειστό, αδιαφανές κύκλωμα με την υποβοήθηση των πολιτικών και των τραπεζών. Έτσι, κατάφερναν να παίρνουν συμβάσεις σε προσφορές με μη ανταγωνιστικές προσφορές, να κατέχουν τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς να πληρώνουν για τις άδειες και να εμποδίζουν τον ανταγωνισμό σε διάφορες βιομηχανίες.
Ο Λαυρεντιάδης και οι άλλοι
Η εφημερίδα θυμίζει πως ο κ. Νικολούδης βοήθησε στη δίωξη της υπόθεσης Λαυρεντιάδη που είχε κατηγορηθεί για απάτη και φοροδιαφυγή. «Ήταν σαν το Κουτί της Πανδώρας», λέει τώρα και συμπληρώνει πως ο συγκεκριμένος δεν είναι ο μοναδικός μεγιστάνας που μετέχει σε μια κλειστή κάστα ανθρώπων που απλώνουν τα πλοκάμια τους σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Άλλος στόχος του είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, κάτι που έχει επισημάνει και ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Επ' αυτού, πάλι η εφημερίδα, υπενθυμίζει την περίπτωση της ΕΤΕΚΑ και του Γιώργου Σπανού που είχε συλληφθεί με την κατηγορία ότι μετείχε σε κύκλωμα λαθρεμπορίου καυσίμων.
Όσο η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει ονόματα, μεγάλο μέρος των ολιγαρχών θα είναι δύσκολο να κυνηγηθεί. Επί του παρόντος έχει μπει σε προτεραιότητα η συλλογή χρημάτων από τις τηλεοπτικές άδειες, τον έλεγχο των ιδιωτικοποιήσεων και τις κρατικές συμβάσεις – όλα αυτα μπορούν να αποφέρουν περίπου 500 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία.
Ο κ. Νικολούδης λέει πως δεν είναι θαυματοποιός και ότι είναι φρόνιμο να παραμείνουν όλοι ρεαλιστές. «Εάν δουν οι άνθρωποι πως είμαι καθαρός και ο πρωθυπουργός είναι καθαρός και οι ανέντιμοι μπουν στη φυλακή, τότε θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε μια αλλαγή στην ελληνική κοινωνία. Προτεραιότητά μας είναι να συλλέξουμε περισσότερα».