Αλλη μια επίπονη εσωκομματική διαδικασία ξεκίνησε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον απόηχο των αντιδράσεων για τη λίστα Βαρουφάκη που εκφράστηκαν στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τη σκυτάλη πήρε η Πολιτική Γραμματεία.
Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του προς τα μέλη του οργάνου, ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στους στόχους του κυβερνητικού έργου λέγοντας ότι «το επόμενο διάστημα των 4 μηνών θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα. Σε αυτή τη μάχη στόχο έχουμε:
- Να προχωρήσουμε γοργά στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.
- Να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας το ξήλωμα του καθεστώτος του μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό.
- Να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την πλατεία και πρωτοφανή λαϊκή ενότητα, υλοποιώντας το βασικό κορμό των δεσμεύσεών μας στα λαϊκά στρώματα
- Να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να εκλεγεί νέος γραμματέας και νέα 11μελής ΠΓ στην προσεχή συνεδρίαση της ΚΕ.
Αρχίζει το «φοροσαφάρι» η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανέλυε στην Πολιτική Γραμματεία τα σχέδιά του για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ΓΓΔΕ έδινε στη δημοσιότητα το επιχειρησιακό σχέδιο του 2015 στο οποίο προαναγγέλλεται μπαράζ ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογουμένους «υψηλού κινδύνου» για φοροδιαφυγή, ενώ το κυνηγητό θα επικεντρωθεί σε off shore και λαθρεμπόριο.
Στο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για τουλάχιστον 2.000 ελέγχους φορολογίας κεφαλαίου, ολοκλήρωση τουλάχιστον 200 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου από την ΥΕΔΔΕ από τις οποίες σαράντα να αφορούν απάτες στο ΦΠΑ, διενέργεια τουλάχιστον 5.000 φορολογικών ελέγχων από την ΥΕΔΕΕ, 400 πλήρων ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και 500 μερικών ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Προγραμματίζονται 900 έλεγχοι φορολογουμένων μεγάλου πλούτου στους οποίους περιλαμβάνονται υποθέσεις με εμβάσματα off shore και γενικά φορολογούμενους που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για διάπραξη φοροδιαφυγής.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με τους επιχειρησιακούς στόχους και τις δράσεις επιδιώκεται μεταξύ άλλων:
1) Η αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων,
2) ο εντοπισμός και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου,
3) η ενίσχυση του φορολογικού και τελωνειακού ελεγκτικού μηχανισμού,
4) η αυτοματοποιημένη συλλογή και διασταύρωση στοιχείων,
5) η ενίσχυση της εκούσιας συμμόρφωσης των φορολογουμένων,
6) η βελτίωση των μεθόδων και των μέτρων είσπραξης,
7) η αξιοκρατική επιλογή, εξέλιξη και συνεχή επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού της Γενικής Γραμματείας,
8) η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους πολίτες,
9) η δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών,
10) η προστασία της δημόσιας υγείας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος
11) η δημιουργία αποτελεσματικότερης και πιο αξιόπιστης φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.
Αναζητείται λύση για ρευστότητα και χρηματοδοτικό κενό
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κλονίζεται από το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα με κορυφαία στελέχη της να μην αποκλείουν την πιθανότητα λήψης έκτακτων μέτρων, χωρίς να διευκρινίζεται εάν αυτά θα είναι φορολογικά ή όχι.
Μεγάλο πρόβλημα είναι και το χρηματοδοτικό κενό με τον Γιάνη Βαρουφάκη να παραδέχεται πως στις συζητήσεις με τους θεσμούς «δεν αγγίχτηκε» το ζήτημα το οποίο, όμως, παραμένει.