Βαρουφάκης: Στο Eurogroup κάποιοι ήθελαν την Ελλάδα Κόσοβο -Μας έλεγαν ότι κάποιοι θα έχουν ευρώ αλλά δεν θα υπάρχει τράπεζα - iefimerida.gr

Βαρουφάκης: Στο Eurogroup κάποιοι ήθελαν την Ελλάδα Κόσοβο -Μας έλεγαν ότι κάποιοι θα έχουν ευρώ αλλά δεν θα υπάρχει τράπεζα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για το τι ακριβώς πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στα τελευταία Eurogroup, τις πιέσεις που δέχθηκε, τις επιλογές που είχε και το τι πραγματικά ήθελαν κάποια από τα μέλη του Κονκλαβίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκη.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στη συμφωνία της Παρασκευής για τετράμηνη παράταση που επικυρώθηκε την Τρίτη από τους εταίρους της χώρας, δήλωσε ικανοποιημένος τονίζοντας ότι «θέσαμε το θέμα της πολιτικής και το θέμα της οικονομίας και μάλιστα πετύχαμε το απίστευτο: Για πρώτη φορά να υπάρχει μια διαδικασία διακοπής της μνημονιακής διαδικασίας στην άκρη και να μας δοθεί η ευκαιρία να γράψουμε το δικό μας κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ουσιαστικά για πρώτη φορά δημιουργώντας μια νέα διαδικασία η οποία είναι εντελώς πρωτόγονη για την Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Αυτό είναι μόνο η αρχή».

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ωστόσο, ότι στο Eurogroup δεν αγγίχτηκε το χρηματοδοτικό και ότι θα υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούνιο. «Από σήμερα ξεκινάμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτού του ζητήματος. Αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό αν δεν είχαμε ήδη αυτή την τετράμηνη συμφωνία που πέρασε μόλις χθες», συμπλήρωσε και αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχθηκε πρόσθεσε: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η επιλογή που είχαμε ήταν μια «κοσοβοποίηση» της Ελλάδας. Αυτό μας έλεγαν ουσιαστικά: «θα σας κοσοβοποιήσουμε, δηλαδή κάποιοι θα έχουν ευρώ αλλά δεν θα υπάρχει τράπεζα, δεν θα είναι μια κυρίαρχη χώρα ή θα κάνετε αυτό που σας λέμε, το Μνημόνιο. Εμείς καταφέραμε να δημιουργήσουμε την τρίτη εναλλακτική που είναι αυτή η τετράμηνη περίοδος διαπραγμάτευσης, όπου από σήμερα αρχίζουμε να αναφερόμαστε στα τρία ζητήματα τα οποία μας «καίνε», το ένα είναι το χρηματοδοτικό, το δεύτερο η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το τρίτο μεσομακροπρόθεσμα οι αναπτυξιακές πολιτικές και η χρηματοδότησή τους. Υπήρχαν δυνάμεις εντός του Eurogroup εντός της Ευρώπης που ήθελαν την αποπομπή μας και για την ακρίβεια όχι την αποπομπή μας αλλά τη μετατροπή μας σε μια μορφή επαρχίας τύπου «Κόσοβο» χωρίς κυριαρχία και χωρίς λειτουργούσες τράπεζες. Αυτή η στρατηγική, η τοξική δυναμική ήταν πολύ ισχυρή στην αρχή. Εμείς ήμασταν οι απομονωμένοι μέχρι το τρίτο Eurogroup όμως -και αυτή ήταν πιστεύω η επιτυχία- και ο λόγος που είμαι ικανοποιημένος από εκεί που ήμασταν εμείς απομονωμένοι, απομονώθηκαν αυτές οι σκοτεινές δυνάμεις που ήθελαν ουσιαστικά την αποδόμηση της Ευρωζώνης, αρχής γενομένης από την Ελλάδα».

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τις στιγμές ιστορικές τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι η στιγμή για θριαμβολογίες καθώς, όπως εξήγησε, «τώρα έχουμε πολύ μεγάλη δουλειά μπροστά μας να λύσουμε το θέμα της ανάπτυξης, το θέμα της χρηματοδότησης, το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και βεβαίως όλα αυτά στο πλαίσιο μιας νέας διαπραγμάτευσης, την ώρα που εμείς λειτουργούμε συνεκτικά ως κυβέρνηση, νομοθετούμε και αποδεικνύουμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ελλάδας ότι είμαστε ικανοί να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που είπαμε ότι θα κάνουμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ