Του κινήματος... «δεν πληρώνω» δύο πασίγνωστοι ηθοποιοί της Βρετανίας, καθώς δηλώνουν ότι εφεξής δεν θα καταβάλλουν φόρους, μέχρι να φυλακιστούν οι φοροφυγάδες συμπατριώτες τους που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ/Φαλσιανί.
«Μέχρι τώρα πλήρωνα με χαρά τους φόρους μου, διότι είμαι ένας γ@μ@@@νος σοσιαλιστής και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να μοιραζόμαστε τα φορολογικά βάρη. Αλλά είμαι αηδιασμένος με την HMRC (Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων της Αυτού Μεγαλειότητος) και αποφάσισα να μην πληρώσω ούτε δεκάρα παραπάνω μέχρι αυτοί οι δόλιοι μπάσταρδοι να πάνε φυλακή», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Evening Standard» ο Γουάιζ, σύγυγος της Εμα Τόμσον.
«Η Εμα είναι μέσα. Συμφωνεί. Και ελπίζουμε να μας ακολουθήσουν κι άλλοι. Να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ανυποταγής. Δεν μπορούν να μας κλείσουν όλους στη φυλακή, αλλά αν χρειαστεί εμείς οι δύο θα πάμε φυλακή. Το εννοώ…», τόνισε επίσης ο βρετανός ηθοποιός.
Η αντίδραση του διάσημου ζευγαριού ήρθε μετά την αποκάλυψη ότι η HSBC βοήθησε πολλούς Βρετανούς να βγάλουν προτού φορολογηθούν τα χρήματά τους στην Ελβετία. Και διεμήνυσαν στην Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων της Αυτού Μεγαλειότητος (HMRC) ότι σταματούν να καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν.
Η λίστα Φαλσιανί περιέχει στοιχεία από περίπου 100.000 τραπεζικούς λογαριασμούς της HSBC στην Ελβετία. Περίπου 7.000 εξ αυτών ανήκουν σε Βρετανούς πελάτες της τράπεζα. Από τους Βρετανούς πελάτες η HMRC έχει εντοπίσει περίπου 1.000 φοροφυγάδες και έχει εισπράξει ήδη μη καταβληθέντες (αρχικά) φόρους που φθάνουν τα 135 εκατ. στερλίνες (185 εκατ. ευρώ).
«Το ποσόν είναι μικρότερο από όσα εισέπραξαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες», γράφει σε άρθρο της την Τετάρτη η «Guardian». Ο Γκρεγκ Ουάιζ και η Εμα Τόμσον, τονίζουν πως το θέμα δεν είναι ότι εισπράχθηκαν μόνο 135 εκατ. στερλίνες, αλλά για και το ότι μόνο ένας από τους 1.000 φοροφυγάδες πελάτες της HSBC κάθισε στο σκαμνί του κατηγορουμένου.
«Ναι, εμφορούμαι από τις αριστερές ιδέες που ευδοκιμούν στο Βόρειο Λονδίνο. Ναι, στήριξα τον Τόνι (σημ. Μπλερ) πριν κάνει τα λάθη που έκανε. Τώρα όμως δεν συγχωρώ ούτε αυτόν, ούτε το κόμμα, ούτε την ίδια τη χώρα. Δεν λειτουργεί έτσι η δημοκρατία. Η HSBC δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη για την όμορφη γκρίζα ζώνη μεταξύ φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, μέσα στην οποία λειτουργεί. Δεν μπορώ να βλέπω την αδικία. Πρέπει να κινητοποιηθούμε…», είπε ο Γουάιζ.