Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε σε μαραθώνιο σε μία προσπάθεια του πρωθυπουργού να πείσει τους βουλευτές για τα όσα σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση βάσει της λίστας Βαρουφάκη που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρους. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχιστεί μέχρι τις 7-8 το βράδυ.
Οι αναταράξεις και οι εσωκομματικές διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ είχε τροφοδοτεί η λίστα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ...κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και ζητούσαν εξηγήσεις και διευκρινίσεις.
Επικριτικός ο Λαφαζάνης για τη λίστα Βαρουφάκη -Βολές για τις ιδιωτικοποιήσεις
Αν και η πληροφορίες από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν με το σταγονόμετρο, καθώς ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να μην υπάρξει καμία διαρροή, ακούστηκε πως οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Οπως ήταν αναμενόμενο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός σε όλο το πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους και στο mail Βαρουφάκη, ενώ στην τοποθέτηση του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Στον κ.Λαφαζάνη ανέλαβε να απαντήσει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ρίχνοντας τους τόνους.
Εντάσεις αναμένονται και στη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου
Εντάσεις πάντως από υπουργός παραγωγικών υπουργείων αναμένεται να υπάρξουν και κατά τη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για τα καυτά ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, της ρύθμισης των 100 δόσεων κ.ά. που περιλαμβάνονται στη λίστα Βαρουφάκη.
Συγκεκριμένα στο γραφείο του αντιπροέδρου θα συναντηθούν οι υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιώργος Σταθάκης και Γιάνης Βαρουφάκης και οι Αναπληρωτές υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Μάρδας και Ευριπίδης Τσακαλώτος.
Ο Τσίπρας ζήτησε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις
Εκτενή ενημέρωση προς τους βουλευτές του έκανε ο πρωθυπουργός και κατά την εισήγησή του ζήτησε την προσοχή όλων, και του υπουργικού συμβουλίου και της Κ.Ο., «για μπορούμε να κυβερνάμε, όχι μόνο για να διαπραγματευόμαστε». Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους μας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που «πατάνε» στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια παρουσίασε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης δεδομένων των συνθηκών, τα οποία είναι:
- Ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο.
- Η απεμπλοκή από τα μνημόνια ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας.
- Η ενδιάμεση συμφωνία, που δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό και μέσω της οποίας απεφεύχθη σχέδιο που στόχευε στην ασφυξία της οικονομίας και στην «αριστερή παρένθεση».
- Το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
- Η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (καταθέσεις κ.λπ.)