Ο πολιτικός εφιάλτης της καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ ακούει στο όνομα «Πειρατές». Μέσα σε πέντε χρόνια το νέο κόμμα έχει καταφέρει να όχι μόνο να κάνει αισθητή την παρουσία, αλλά και να προκαλέσει τριγμούς σε Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες. Καλύτερο παράδειγμα από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στο Βερολίνο δεν υπάρχει. Το ποσοστό που απέσπασαν οι «Πειρατές» έφτασε το 9% και όπως ήταν λογικό ανακηρύχθηκαν ως οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς και για πρώτη φορά θα εκπροσωπηθούν σε τοπικό κοινοβούλιο της Γερμανίας.
Το κόμμα τους ιδρύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 2006 με την ιδέα να έχει προέλευση Σουηδίας, αφού εκεί μετά το κλείσιμο της γνωστής ιστοσελίδας ανταλλαγής αρχείων Pirate Bay, δημιουργήθηκε και το πρώτο κόμμα «Πειρατών». Βασικός σκοπός του κόμματος ήταν η αλλαγή του νομικού πλαισίου σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά και η ελεύθερη χρήση του διαδικτύου.
Το 2006 πήρε για πρώτη φορά μέρος στις Γενικές εκλογές στη Σουηδία, συγκέντρωσε ποσοστό 0,63% και κατέλαβε την τρίτη θέση στα κόμματα εκτός του κοινοβουλίου. Τον Απρίλιο του 2009 όταν οι διαχειριστές της ιστοσελίδας καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκισης και τους επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, τα μέλη του κόμματος τριπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα. Η μεγαλύτερη επιτυχία τους πάντως, η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη ήταν στις Ευρωεκλογές του 2009, όταν συγκέντρωσαν ποσοστό 7,1% και απέκτησαν φωνή και παρουσιά στο Ευροκοινοβούλιο.
Στη Γερμανία τώρα ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων «Πειρατών» είναι τα 32 χρόνια, ενώ τα μέλη του κόμματος ήδη ξεπερνούν τις 13.000. Οι θέσεις τους είναι αντίστοιχες με αυτές των Σουηδών, αφού λένε όχι στη λογοκρισία, ζητούν ελεύθερη ανταλλαγή αρχείων μέσω ίντερνετ και τάσσονται κατά των πνευματικών δικαιωμάτων. Εκφραστής των ιδεών τους και ηγέτης τους είναι ο 29χρονος Σεμπάστιαν Νερτζ, πρώην μέλος των Χριστιανοδημοκρατών.
Στις εκλογές στο Βερολίνο, οι Πειρατές ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 5% άφησαν έξω τον αντικαγκελάριο Ρέσλερ και έγιναν το πρώτο κόμμα της Εποχής της Πληροφορίας. Πολλοί βέβαια υποστηρίζουν πως η επιτυχία τους συνδέεται άμεσα με το νεοεμφανιζόμενο κίνημα των αγανακτισμένων που θέλει να εναντιωθεί στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό και στηρίζει την εναλλακτική πρόταση των «Πειρατών».
Πειρατές πάντως δεν υπάρχουν μόνο στη Γερμανία, καθώς το παράδειγμα των Σουηδών πρωτοπόρων ακολούθησαν και άλλοι. Με απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα εντοπίσει κανείς επίσημα «πειρατικά» κόμματα σε Ισπανία, Αυστρία, Πολωνία, Γαλλία και Φιλανδία. Στα σκαριά βέβαια υπάρχουν και άλλα (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Δανία, Αργεντινή, Ολλανδία κ.α.), τα οποία δεν έχουν αποκτήσει ακόμα καταστατικό. Τώρα αν οι «Πειρατές» συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία πραγματοποιώντας «ρεσάλτα» κοινωνικής αντίδρασης είναι κάτι που ο χρόνος θα δείξει.