Υπάρχει η ακραία λύση, αλλά και η μέση οδός. Κατά τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νούναν η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει το δρόμο που περπάτησε και η χώρα του, αποφεύγοντας έτσι τις «πυρηνικές επιλογές περί αποχώρησης από το ευρώ ή τη διαγραφή του χρέους».
Μιλώντας στην τηλεόραση του δικτύου Bloomberg ο κ. Νούναν επισήμανε: «Υπάρχει μια μέση οδός που ακολούθησε και η Ιρλανδία. Αυτό σημαίνει, διαπραγματεύομαι για να κάνω το χρέος μου πιο βιώσιμο, αλλά δεν κάνω λόγο για διαγραφή χρεών». Η Ιρλανδία κατάφερε να βγει από το τοξικό περιβάλλον της λιτότητας, αφήνοντας πίσω την κρίση του 2010 οπότε και έλαβε πακέτο διάσωσης ύψους 67,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Νούναν, η Ιρλανδία έχει μειώσει τις επιστροφές τόκων περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω διαπραγματεύσεων και μείωσε το ποσό που θα χρειαστεί να δανειστεί κατά την επόμενη δεκαετία κατά 20 δισ ευρώ από την παράταση των προθεσμιών λήξης σε ορισμένα δάνεια.
«Υπάρχουν ζητήματα σε μια συμφωνία που μπορούν να μετατρέψουν ένα χρέος πιο βιώσιμο – μέσα σε αυτό το χώρο πρέπει να λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, αποκάλυψε πως η συζήτηση της περασμένης Παρασκευής που οδήγησε στην μετέπειτα τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, δεν ήταν «θερμή» και αυτό διότι «η Ιρλανδία, αλλά και άλλες χώρες που έλαβαν ανάλογη διεθνή βοήθεια στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, θα προτιμούσαμε η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματά της χρησιμοποιώντας παρόμοια μέτρα».
Και συνεχίζει το σκεπτικό του: «Όσοι από εμάς ήμασταν σε πρόγραμμα, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουμε ιδέες που άλλα μέλη δεν θα μπορούσαν να έχουν. Θα πρέπει να κάνουμε προτάσεις, και μάλιστα αρκετά έντονα, για τους τρόπους που χρησιμοποιήσαμε στις χώρες μας, εντός των γραμμών, για να τερματιστούν οι δυσκολίες, αντί να υπάρχουν ''πυρηνικές'' επιλογές για έξοδο από το ευρώ ή διαγραφή χρέους».
Θετικός για ανταλλαγή
Παράλληλα, σε ομιλία του στο Λονδίνο ο κ. Νούναν δεν έχει αντίθετος με την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους με ομόλογα που συνδέονται με την ανάπτυξη. «Η Ιρλανδία δεν έχει κανένα πρόβλημα, κατ 'αρχήν με την ιδέα της ανταλλαγής του δημόσιου χρέους της Ελλάδα με τα ομόλογα που συνδέονται με την ανάπτυξη, αλλά θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες της κάθε πρότασης» δήλωσε συγκεκριμένα και πρόσθεσε, «υπάρχουν θέματα γύρω από αυτό, αλλά δεν θα έλεγα όχι κατ 'αρχήν. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να συμπληρωθούν πριν μπορέσουμε να πούμε ναι ή όχι».