Με τον συμπερασματικό τίτλο «Η ευρωκρίση απετράπη (επί του παρόντος)» εκκινούν το άρθρο τους οι editors του Bloomberg θέλοντας να καταδείξουν πως η παρούσα συμφωνία για τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, όχι μόνο δεν λύνει τα ζητήματα, αλλά τα μεταθέτει για το καλοκαίρι, οπότε και θα λήξει το χρονικό περιθώριο των τωρινών συμφωνηθέντων.
«Η Ευρώπη έκανε ένα διάλειμμα από την κρίση και είναι ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα – αλλά δεν είναι τίποτα άλλο πέραν αυτού. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν έχουν λύσει το πρόβλημα και αν δεν δοκιμάσουν μια νέα προσέγγιση, τότε θα συνεχίσουν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα». Κατά του editors του ειδησεογραφικού δικτύου, η πρόσφατη αντιπαράθεση δεν κατόρθωσε να πετύχει πολλά και αυτό διότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια, τη στιγμή που διαπραγματεύεται ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα, και προσπαθεί να πείσει τους εταίρους της Ευρωζώνης για τους όρους της απαλλαγής της από το χρέος. Τη Δευτέρα παρέδωσε μια λίστα προτάσεων και την Τρίτη εκτιμήθηκε ως μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξετάσης. Τι σημαίνει αυτό; Σχεδόν τίποτα. Οι ελληνικές προτάσεις είναι λογικές - αλλά και ασαφείς, όπως επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η τωρινή κυβέρνηση θέλει να επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα. Πρόκειται για εξαιρετικούς στόχους, αλλά οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ηττηθεί σε αυτούς τους τομείς. Παρά τα συνεχόμενα «μπρος-πίσω», εξακολουθεί να μην υπάρχει ένα λεπτομερές σχέδιο».
Οι συνομιλίες για το νέο πρόγραμμα
Το άρθρο θέτει ένα σοβαρό προβληματισμό: καθόσον οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα βρίσκονται σε εξέλιξη, οι οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας θα «τρέχουν». Γράφουν οι editors: «Οι συνομιλίες σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση θα συνεχιστούν και δεν πρόκειται να περατωθούν μέχρι τον Απρίλιο. Εντωμεταξύ, η τελευταία δόση από το τελευταίο πακέτο διάσωσης δεν θα έχει εκταμιευτεί, ενώ η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει το χρέος της θα πρέπει να προχωρήσει σε πληρωμές. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βοηθήσει την Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση: Από την "έγκυρη" αφετηρία της Τρίτης, οι συνομιλίες θα μπορούσαν εύκολα να κινηθούν σε μια μη έγκυρη διεύθυνση, ανά πάσα στιγμή. Οι συνομιλίες για το διάδοχο πρόγραμμα δεν έχουν καν αρχίσει. Όλα αυτά προσθέτουν κι άλλο βαρύ φορτίο στην αβεβαιότητα, κρατώντας πίσω την Ελλάδα και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Οι υπουργοί της ομάδας του ευρώ και η ΕΚΤ μπορούν να βοηθήσουν καθιστώντας σαφές ότι θα παραδώσουν την βραχυπρόθεσμη στήριξη που χρειάζεται η Ελλάδα χωρίς περαιτέρω δράμα, και ότι οι συνομιλίες για το διάδοχο πρόγραμμα θα ξεκινήσει αμέσως.
Η μεγάλη διαπραγμάτευση
Και κάπου εδώ μπαίνει το θέμα της μεγάλης διαπραγμάτευσης που μπορεί τώρα να μην έχει τεθεί στο τραπέζι, αλλά πολύ σύντομα θα γίνει και αυτό. Το Bloomberg σημειώνει: «Αυτή η μεγαλύτερη διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, αν και η βασική ιδέα είναι απλή. Η ισοπεδωμένη οικονομία της Ελλάδας χρειάζεται ένα πιο ήπιο πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και ένα νέο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους, σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του δημόσιου τομέα. Οι υπουργοί Οικονομικών μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα των χωρών τους - και να αυξήσουν τις πιθανότητες να πάρουν χρήματα από την Ελλάδα – μόνο αν δουν ότι η δεινή κατάσταση στην Ελλάδα χρήζει περαιτέρω βοήθειας».
Και καταλήγει το άρθρο: «Θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι και πρόθυμοι να έρθουν σε συμφωνία. Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, δοκίμασαν την εναλλακτική λύση μέσω της άσκησης πίεσης, κρατώντας την Ευρωζώνη στο χείλος της κατάρρευσης. Δεν έχουν να δείξουν κάτι περισσότερο επ' αυτού. Η διακυβέρνηση της Ευρώπης από την κρίση πρέπει να τερματιστεί».
Φωτογραφία: Άλκης Κωνσταντινίδης/Reuters