Ξεκίνησε να τρυπά το βυθό του Οικοπέδου 12 η Noble - iefimerida.gr

Ξεκίνησε να τρυπά το βυθό του Οικοπέδου 12 η Noble

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκίνησε τις εργασίες του το περιβοητο γεωτρύπανο της Noble Energy εντός της ΑΟΖ της Κύπρου δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη των ερευνών για τον εντοπισμό φυσικού αερίου.

Τα αποθέματα του συγκεκριμένου οικοπέδου υποστηρίζουν οι Αμερικάνοι ότι είναι ανάλογα του μεγέθους του κοντινού Ισραηλινού Ταμάρ.Το γεωτρύπανο φέρεται να έχει φτάσει σε βάθος 1600 μέτρων.Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία αν εντοπισθεί φυσικό αέριο, έως το 2014 θα είναι δυνατή η πλήρης εκμετάλλευσή του.

Γύρω από την πλατφόρμα του Οικοπέδου έχουν μαζευτεί σκάφη του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού ενώ και πετούν μη επανδρωμένα αεροπλάνα της ισραηλινής αεροπορίας τα οποία παρακολουθούν σθεναρά τις διεργασίες.

Έντονη αντίδραση Έρογλου

Η επιμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στις έρευνές της για φυσικό αέριο θα επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, «αφού οι έρευνες γίνονται μονόπλευρα», δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, κατά την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη για Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Έχω ήδη πει στον κ. Χριστόφια ότι αν δεν αναβληθούν οι εργασίες, τότε και εμείς (Τ/Κ πλευρά) θα πάρουμε τα δικά μας μέτρα και σίγουρα θα επηρεαστούν και οι διαπραγματεύσεις» είπε ο κ. Έρογλου.

Ισχυρίστηκε ότι οι εργασίες προχωρούν γιατί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχασε την "αξιοπιστία" του -κατά την έκφρασή του- με την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί και «προσπαθεί με την έρευνα φυσικού αερίου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου».

Είπε ακόμα ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Αρμόδιο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε από τον οποίο ζήτησε παρέμβαση για αναβολή των εργασιών για φυσικό αέριο και πρόσθεσε ότι «αν οι εργασίες δεν πραγματοποιηθούν, τότε θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη πορεία διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Έρογλου είπε πως στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ με επίκεντρο το Κυπριακό, καθώς και με αξιωματούχους άλλων χωρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ